免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主
返回列表 發帖
去到英國又如何,英國都要埋老中身邊搵食。國政局都未睇清。
無神論狂徒 發表於 2017-12-3 09:45 AM

陰國同鄉港有引渡協議
去陰國有卵用咩
而且又唔係咩死罪,陰國佬包庇佢托杉
真係去陰國,都可能去老味個領事館喊苦喊忽求收留
不過,我估條福街可能放煙幕
其實著草去鬼島歹灣

家下新一代比六十年代少好多。家下只係餓你唔死。香港家下似已發展國家。年輕一代少機出會出頭。。香港物價 ...
無神論狂徒 發表於 2017-12-3 04:16 PM

鄉港六七十年代就真係餓你唔死係最低底線
講出頭機會絕對唔會比今日多,都係差唔多
果時 D 人邊有咁心頭高,求其搵到兩餐已經心滿意足
你肯做,今日工作機會比六七十年代多得多
只不過以前普遍家庭都係低層草根,你唔肯出嚟捱世界,屋企有條毛閒錢養你
所以,讀書不成就要出嚟搵工做
冇技能冇學識就去做學師仔,學一門手藝
今日普遍家庭仔女數目少,養一個唔願打工嘅隱蔽廢柴都勉強可以

六七十年代得兩間大學,中文大學係二奶仔,地位低得多
要所謂出人頭地,不外乎係考取專業資格,醫生律師會計師之類
你屋企有米或者成績標青,就考外國大學獎學金去留學
不過,最後都係要有專業資格先至薪高糧準,衣食無憂

今日感覺機會少咗
其實係競爭大咗,有八間大學每年出產嘅大學生比以前多得多
有閒錢送仔女出國留學嘅家庭又多
考到專業資格嘅人多咗
你有個大學學位已經唔係咩值錢嘅資歷

以前讀書不成或者屋企冇條件俾佢讀書嘅女仔
就去咗工廠妹
家下就冇乜工廠,但零售飲食業蓬勃,可以做售貨員丶餐飲業
而且晌街見到 D 巴士多咗好多女司機
六七十年代邊會有女巴士司機 ?
即係好多麻甩佬麻甩仔情願硬膠膠都唔願去揸巴士,辛苦吖嘛
我覺得唔係出頭機會多與少問題
係班含蝦燦冇卵用,好食懶飛嘅人多咗

家下新一代比六十年代少好多。家下只係餓你唔死。香港家下似已發展國家。年輕一代少機出會出頭。。香港物價 ...
無神論狂徒 發表於 2017-12-3 04:16 PM

咩劏房係口水佬丶傳霉創作出嚟醜化分租房
睇下以前呢種咪又係劏房 :  

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

五丶六十年代嘅 「獨門獨戶」,唔係劏房
係徙置區,屋內冇水冇廁所
面積 120 平方呎, 預你住一家五口
沖涼丶大小二便就出去公共厠所,煮飯出走廊

徙置區唔係話你想住就俾你住
要輪候,等七八年左右啦
冇錢住板間房就住呢 D :

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊