免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主
返回列表 發帖
強項是拍照???
tigth123 發表於 2017-10-27 13:37

拍照 靚唔靚 係睇CMOS SIZE
例子 S6 EDGE+ IMX240 SENSOR, CMOS SIZE 係 1/2.6
MIX2 用 IMX386, CMOS SIZE 係 1/2.9
由於 IMX3XX 系比 IMX2XX 系新, 夠光時表現應該相若;
但 CMOS SIZE 1/2.6" 比 1/2.9" 大,
吸光度以面積計算, 大 24% 左右...
具體嚟講, 如果你用 1/2.6" SENSOR 手持 1/30 秒可以取得穩定成像,
1/2.9" SENSOR 手持 1/25 秒先可以.
夜拍 MIX2 應該會輸俾 NOTE4/S6EDGE+,
但呢個程度O既硬件差距,
其實好睇攝影者技術,
因為一個手震O既人,
同一個手定O既人相差可以係以倍數計算.

透過觀察現場燈量/背景同人面反差/手持定力等等因素,
盡可能增加吸光度...
唔好寄望手機嗰少少差距可以做到 D 乜...

BTW, U11 用 1/2.3" SENSOR,
CMOS 再大 ~25%...

現時 拍照最強
i phone 8
華為 mate 10
htc u11
三星 note 8

現時 拍照最強
i phone 8
華為 mate 10
htc u11
三星 note 8
番攤士碌架 發表於 2017-10-29 11:36

OPPO 聽講也唔差
但香港沒行貨

平機 推介
紅米NOTE 5X (未推出)
HUAWEI nova 2i (可惜 港板無 NFC)
番攤士碌架 發表於 2017-10-29 11:30

NOTE 4X 好正呀已經~~
NFC沒乜用既
香港用八達通信用卡
大陸用微信支付~~

我就唔系甘觉得,好似玩女咖,一系唔玩,要玩就要玩中上级数既,而家系倡导食少d,但要食精d ...
pjj138222608 發表於 2017-10-28 14:37

無言.............................................

NOTE 4X 好正呀已經~~
NFC沒乜用既
香港用八達通信用卡
大陸用微信支付~~
tigth123 發表於 2017-10-29 12:58

andriod pay好快架

呢部機各方面都平均 2740元 算底玩
箭神 發表於 2017-10-27 15:04

牙石手機 係唔掂架 下次咪買
3000 樓下  買紅note 5X 和 華為啦

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

牙石近年進步左