免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主
返回列表 發帖

越南人敵視中國原因

數到去商周年代,原來越南班友本來係同中土班友係識嘅,當年中土只有部落,嶺南越南都係一樣,不過佢哋冇參加討伐商紂,但大家部落間有偈傾,亦參加中土嘅政治飯局。
去到秦,建立中國第一個國家,就出兵百越之地,一舉吞併嶺南及部份越南地方,建立桂林、南海及象郡,呢三個地方响邊就冇肯定答案,但肯定包括嶺南越南部份,有一說包括今天整個越南。或者你可以想像越南似象鼻,所以叫象郡。
然而當年嶺南越南仲係部落,唔算係國家。係咪侵略要視乎侵略嘅定義。
秦朝末年,各地反秦,嶺南由當年嘅趙佗割地為王,建立南越國,至漢時敵時友,最後稱臣於漢為附傭。
之後百越之地大部份時間都屬中國領土。
到宋朝,越南才獨立成國。但係認宋為大佬。
到明朝,越南內亂,前朝陳朝協助明軍入關,新政權眨速擺平。明朝對越南進行管治,再作為中土一部份。但最終失敗告終。法國入侵越南成為殖民地。

越南擺脫法國統治建國至今。

越南結束部落時代就被納入中國領土,直到宋朝才完結,明朝確係吞併過越南,不過係被邀請下出兵,唯一可以被講成入侵,呢段算係重點。呢段歷史亦算不上光彩。

不過今日越南渲染中國歷代經常入侵越南,似政治需要多於真實情況。大概係因為胡志明根本討厭中國,表面buy中國,實際另一回事。

謝謝,學習。

不知道 狂徒兄寫完此文未, 自己又來個狗尾續貂 。 自己曾在 KK網說過, 越南去當

[反骨仔],是有遠因和近果的, 狂徒兄 已列出了遠因。

近果,相信很多兄弟、姊妹都知。  是由 愛新覺羅氏, 即晚期的 大清帝國所造成的---中法之戰

大清勝了但卻把 越南拱手相讓與 法蘭西(原因自己不知/忘記了)。 用 越南人的眼光/角度去看---

嘩,我們年年進貢、歲歲來朝,交足保護費給你們, 你們卻這樣去"善待"我們。  可以想像得到, 越南人

法蘭西所統治的頗長歲月下, 日子會是怎樣。 他們不恨 大清帝國才怪

越南人(指 前北越政府, 今政府的前身)卻似忘記了,近果是由當時的 大清帝國所成的並不是 中華民族

中華民族越南戰爭中,實已替 大清帝國還清債務了, 指供應物資和有限度提供人員。   而當時 中國

非富庶
大將軍 在此。

還有一個可能的近果, 是自己在 2014年後, 從電視一節目中獲得。 就是 1975年我國

越南的死對頭 - - - 老尾建交, 令它覺得被出賣了, 所以便開始與我國交惡 。 我國

與 老尾建交並不等如會出賣他們啊 。 更何況, 越南 自己最後亦不是與 老尾攬頭攬頸

是甚麼令 越南如此反骨?  相信只有一字---利。  當他們覺得時勢對己有利時, 便往往去當

一名 [反骨仔]
大將軍 在此。

回復 1# 無神論狂徒

越南佬自古都係咁
自己兩派內戰爭做大王
弱勢一方就北上搵中國救兵
打敗對方後做山大王
後來又有人作反要奪權,內戰又起
唔夠打一方又北上求救
周而復始

曆史唔識
中華帝國藩屬年年進貢歲歲來朝
中華文化入侵
越南妺就以嫁中國佬為榮
越南仔就自然反彈
南中國港現代科技發現有寶
人不為己......自然反中反華

無論古時阿歷山大帝,抑或拿破崙丶希特拉
咪以為中國佬就安於現狀,今日中國嘅版圖都係打返嚟,吞併異族 ( 睇下面幅圖 )
土地係資源,古代農耕社會,土地意味著糧食
糧食多產就可以養多 D 人, 多 D 人就有足夠力量守護自己嘅領土
秦滅六國,一統江山, 人口同領土暴增
拿破崙都想一統歐洲, 希特拉都想, 但失敗

人類嘅野心係無止境,得隴望蜀
老味同蘇聯爭做世界霸主,其實心態同歷山大帝丶拿破崙丶希特拉冇乜分別
蘇聯歸西後,老味一統江湖
但老味人心不足,要將成個地球歸為自己附庸,要剝削所有地球人
老味要霸業千秋萬世咁傳俾自己後代

老味有實力去做地球霸主美夢
神油佬野心比實力大,所以做亞洲超級強國夢
越南佬一樣野心爆棚,要做印度支那 ( 今日改稱中南半島 ) 小霸王
神油佬要繼承大陰帝國嘅亞洲遺產
越南佬就要繼承法蘭西帝國嘅亞洲遺產
大家一齊發夢     
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

還有一個可能的近果, 是自己在 2014年後, 從電視一節目中獲得。 就是 1975年我國

與 越南的死對頭 - - -  
das_reich 發表於 2017-7-30 01:13 AM

其實越共對中共心存介蒂係 1954年種下伏線

1954年晌日內瓦開一個國際會議
會議討論朝鮮半島問題同埋中南半島 ( 印度支那)問題
本來老味橫加阻撓唔俾中共參加
但無論朝鮮本島抑或越南問題,冇中共參加就傾乜都冇用
最後只好死死氣, 於是主要大國有 中丶美丶英丶法丶蘇同涉及問題嘅相關國家

朝鮮半島問題易解決,因為前一年老味打唔贏老中,焗住要簽停戰協議
中南半島烽煙四起,殖民地統治者法蘭西其實唔打得
啱啱晌奠邊府俾越共打到福街,有 D 無心戀戰
但老味早就想取代法蘭佬,自己插手落去中南半島
除咗老味,各大國都想中南半島各方停戰
最後老中建議大家停火,劃分勢力 ~ 效法朝鮮半島咁
將 緯度 17度劃位分界, 咁就將越南分為南越同北越
但越共打完奠邊府一役, 雄心萬丈, 覺得自己可以一路打到南越
越南佬呢邊嘅後台中共同蘇聯都勸越共接受呢個方案
當時越共主席胡志明跟周恩來傾過,又去莫斯科跟蘇聯高層傾過
逼於現實,只好接受呢個南北越方案
但越共高層有 D 人就心有慼慼然,覺得中共當時阻礙佢哋嘅統一大業

打咗十幾年越戰,老味筋疲力盡
其實跟老味對打嘅唔只係越共, 背後仲有中蘇聯手
一開始,周恩來警告老味唔好派地面部隊越過 17 度線,否則中國唔會袖手傍觀
試過朝鮮戰爭吃大虧,老味唔敢唔聽
老味綁手綁腳咁縮晌南越邊界打
而且越共唔係跟你正面打,神出鬼沒咁打游擊
再者南越政府爛泥扶唔上壁,貪污腐敗,政治混亂
老味燒銀紙燒到頂唔順
尼克遜訪華見毛澤東,其中一個主要話題係 : 點樣可以俾老味體面地撤出越南

1975年老味狼狽地撤退
其實呢個狼狽係老味自己做成,主要係基辛格
基辛格覺得跟越共談判應該可以傾得成
但有情報人員得到越共果邊嘅特工消息,話越共唔會停止進攻,一定會打到解放全國
字母局高層對呢個情報置之不理
最後越共發起進攻西貢 (今胡志明市), 勢如破竹
老味嘅外交人員丶字母局情報特工人員慌忙逃命

越共一統江山
其實越共嘅諗頭好大,唔止要統一越南
仲要吞埋法蘭佬嘅遺產 ~ 柬浦寨同埋寮國 ( 今譯老撾 )
一心要做中南半島霸主
老中一定會反對呢個主意
而且越南佬要傍老細梗係傍個財雄勢大嘅老細
70年代老中仲一窮二白,同蘇聯冇得比
越南佬疊埋心水傍蘇聯,啋老中都傻,你咬我呀 ?
鄧小平 : 我唔咬你,我要打倒你殘廢   

曆史唔識
中華帝國藩屬年年進貢歲歲來朝
中華文化入侵
越南妺就以嫁中國佬為榮
越南仔就自然反彈
南中國 ...
維圓阿伯 發表於 2017-7-30 10:02 AM

唔係中華文化入侵
而係佢哋根本冇文化,山寨中華文化
以前越南佬自稱係小中華