免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主
返回列表 發帖

上個周末,如果五天工作果啲,連埋昨日重陽節有三日假
不過有兩日要被軟禁晌屋企
拍街又話拉閘,其他嘅超市就俾人掃貨掃到七七八八咁話,連 7-11都要一早關門大吉
昨日就冇地鐵搭,得返條東涌線去到青衣站
今日經過一間優品 360, 可能好重傷,見佢拉閘冇開門
我冇經過吉野家同東海堂,唔知佢哋有冇開門,不過怕唔會間間分店都重傷啩?
聽講今日將軍澳 D人返中環返工要用四個鐘
今晚地鐵八點鐘就收檔
好金咩 ? 未算
對大部份人嚟講,影響好輕微
針都唔拮到自己,點會痛㗎

我身邊 D 親朋,平時冇同佢哋傾咩時事政治話題
聽佢哋最有興趣嘅話題,多數係韓劇丶電視劇之類
我覺得佢哋對時事政治話題冇乜興趣
佢哋有啲係高學歷高薪階層囉喎
間中有一兩個就鐘意聽埋 D傷台狗噏吹水時事節目,睇毒果新聞
諗到諗到佢哋接收埋 D 咩資訊
同佢哋傾時政話題真係嘥九氣,話不投機半句多

就算前幾日,偶然涉及班廢青喪屍話題
佢哋都認為係警察做得過份
一聽就知道佢哋只睇埋傳霉篩選過俾佢哋睇嘅所謂新聞
唔出奇,我估佢哋多數都係睇手機 APP 彈出嚟果 D 新聞
鄉港傳霉有 90 % 都係同一鼻孔出氣
所以鄉港人以為自己有乜能嘢新聞自由,其實係俾人餵食選定嘅新聞

睇怕鄉港嘅主流係一大班戇九九嘅人
根本唔知身邊發生緊嘅事係咩性質
我哋呢種先係少數嘅弱勢群體
少數嘅弱勢群體好難扭得轉大局
所以我好悲觀咁認為,鄉港真係含得欖  

上個周末,如果五天工作果啲,連埋昨日重陽節有三日假
不過有兩日要被軟禁晌屋企
拍街又話拉閘,其他嘅超市 ...
飛毛腿 發表於 2019-10-8 23:07

好似我哋係幾年前佔中時,都得出這個結論、鄉港無運行、從此沉輪

参考当年文革的剧本,
动乱之后就军管以拨乱反正。
期间清理队伍,
设牛栏令干部集中“斗私批修”,
学生青年则号召“上山下乡”,与天、地、人斗。。
当年大陆有老毛,足够权威,终于平定动乱。
唔知今时香港有冇咁好彩?

参考当年文革的剧本,
动乱之后就军管以拨乱反正。
期间清理队伍,
设牛栏令干部集中“斗私批修”,
学生青 ...
:masuk 發表於 2019-10-9 06:46

當時文革都係老毛夠權力先攪出來

香港今時今日完全冇免於恐巨之自由
向好處諗始
終有日會玩完
阿伯一定要段練好身体
同班爬街昆蟲鬥長命
細路仔玩賓州
睇吓班爛坦點收科

金收既人都想圍,你班粉皮係唔係唔想出糧?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

金收既人都想圍,你班粉皮係唔係唔想出糧?
anakin 發表於 2019-10-14 02:27 AM

大妓院嘅記者多數講普通話
班癲狗一聽見普通話就發癲
上次有條呆灣仔記者俾喪屍圍,幾乎郁手咁滯
佢旁邊個呆灣女記者仲俾人潑電油
嚇到驚呼大叫

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

以下用 英文寫的句子, 是寫在 彌敦道路中央的石壆上 :
" If we burn, you burn with US( 抑或是 us ) "
我的 英文程度可能不太好, 就是看不懂整句的意恩。
如果我們燒(燒甚麼), 你用 老尾/我們去燒。 各位兄弟
姊妹、叔叔嬸嬸, 你們看得明牠們究竟想說甚麼東東
大將軍 在此。

回復 218# das_reich
「If we burn, you burn with us.」係 The Hunger Games 呢齣戲入面嘅一句對白,
連登啲人用嚟表達「攬炒」嘅意思。

Brother Kuloo : 謝謝你的回答 。 但牠們為何用大寫去寫
US, 令我以為是和 老尾有關 。 我初看見時, 以為又是一些
港式/講識 英文
大將軍 在此。