免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主
返回列表 發帖
喂!朴槿惠當年已是廿幾歲成年人,那年代的男女多已結婚成家,
朴有高等教育,又有2、3姊弟妹,
用「孤女」 ...
ali 發表於 2017-3-30 05:24 PM

在家從父,出嫁從夫  朴大姐未嫁,卻又無父無母,佢哋幾姐弟妹可以算廣義上嘅孤兒
當年末代皇帝溥儀個老母都哭訴佢哋係孤兒寡婦
俾袁世凱佢哋恰
( 其實連 康熙同佢祖母孝莊皇太后都係孤兒寡婦 )
南宋末代皇帝宋恭帝,一樣被稱為寡婦孤兒失天下,後人有詩譏諷 :
當日陳橋驛裡時,欺他寡婦與孤兒。
誰知三百餘年後,寡婦孤兒亦被欺。

(宋太祖趙康胤就係由後周孤兒寡母手中奪得江山,一統天下 )

文王練肉神老六你快睇下你呢個 discuss 版本有咩 bug
你睇我上一個帖,第一行隔唔到新行
昨晚都遇到過呢個情況

另外,剛登錄後,我個防毒軟件就發出警告如下 :

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我在电台听过了,是香港电台92.6  星期六 8点下午   

是非常传奇的时情  多谢飞哥   

不是作故仔    是真人真事哦

文王練肉神老六你快睇下你呢個 discuss 版本有咩 bug
你睇我上一個帖,第一行隔唔到新行
昨晚都遇到過呢個 ...
飛毛腿 發表於 2017-3-30 22:47

大6海關禁運台灣疏化!?{:3_50:}

https://www.youtube.com/watch?v=4e1J7QwY37g

Hi,各位早晨。

孤者,冇咗父母双亲之謂也。

喺飛哥個帖留個脚印先

喺飛哥個帖留個脚印先
kuloo 發表於 2017-3-31 04:32 PM

你個網名好陌生  係唔係老友記改咗個新名 ?

大6海關禁運台灣疏化!?
練肉 發表於 2017-3-31 03:28 AM

丟,駛唔駛咁大陣仗整條短片擺上  youtube 呀 ?
    講開又講,你呢個版本嘅表情圖選擇好少
可唔可以你得周閒果時再加多 D 選擇 ?

昨晚凌晨剛過
泡菜國法院批准逮捕朴槿惠

都唔知係唔係有心折磨下佢
特登三更半夜批出逮捕令
就三更半夜都要周佢入拘留所

人落魄起嚟, 樣都老 D 殘 D