免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主

標題: 俱往矣, "旺財養" [打印本頁]

作者: das_reich    時間: 2017-12-2 18:15     標題: 俱往矣, "旺財養"

昨晚 1號 星期五, 新聞報導傳出那隻 "笨土吻豬"所謂召集"人" 旺財養,

被控參與和煽惑參與暴動等罪名(即 2016年的 年初一晚, 妖猴現形/妖

猴亂舞的 旺角暴動), 未有依照保釋條件到警署報到(即棄保潛逃), 現正

被警方通緝

遙想 養公當年, 雄姿英發, 羽扇綸巾 , 想不到現卻要去"著草"/出逃

牠恐怕是永遠也不能再踏入我國任何一處了, 因牠回來時便要預備去坐牢,

除非牠可以解釋到棄保潛逃的原因和原本被控的罪名不成立。 不過, 不用

亦不應替牠擔心, 牠大可以在外地過著吠吠的日子

看來此事有機會令 "笨土吻豬"作瓦解, 惟餘獸衹會四散而矣 。 希望

眾獸群會以此為鑒。
作者: :masuk    時間: 2017-12-3 07:27

獸群識自鉴,恐怕無獸害了!
作者: 維圓阿伯    時間: 2017-12-3 09:29

黃狗郁人首徒
學人吃政治飯
後生細仔要食偉奇
预坐三五七年又要著草
貪生怕死點建國
正式唔死冇能用

作者: 無神論狂徒    時間: 2017-12-3 09:30

https://hk.mobi.yahoo.com/news/兩星期未報到-法庭發拘捕令-疑棄保潛英-黃台仰被通緝-221253643.html

個李倩怡,口講唔相信香港有法治。但自己走去參加暴動違法行為,鏡頭前差佬爆哂缸。口講公民抗命,做就另一套。
呢班人講法治,笑話嚟。
呢個李倩怡在台獨份子帶咗去台灣。佢啲明顯歪理,我唔信佢唔知,唯一可能係佢哋只係為利益做打手,佢哋可能都好唔鍾意香港中國,順手攞著數。
作者: 無神論狂徒    時間: 2017-12-3 09:38

當年孫大砲四大寇,在滿清腐敗無能下搞革命,推番政府,百姓響影。
今日國運正隆,港人生活係艱苦,不過未到滿清時嘅臨界點。
隨著中國軟硬實力發展,呢班人找數係時間問題。去台灣亦不是聰明舉動,台灣歸入中國只係時間問題。
再講呢班著草人,身處位置也危險。當有必要時,佢哋會被殺,用作抹黑大陸用
作者: 無神論狂徒    時間: 2017-12-3 09:44

淫人妻女笑呵呵。
西方背後隊你老中爽呀。
今日歐洲末落,開始散,英國離開歐盤,西班牙加泰又獨。不過佢哋西方齊撐西班牙,自己妻女自淫唔比。
作者: 無神論狂徒    時間: 2017-12-3 09:45

去到英國又如何,英國都要埋老中身邊搵食。國政局都未睇清。
作者: manw0ng    時間: 2017-12-3 11:49

當年孫大砲四大寇,在滿清腐敗無能下搞革命,推番政府,百姓響影。
今日國運正隆,港人生活係艱苦,不過未 ...
無神論狂徒 發表於 2017-12-3 09:38

同60's 比, 點算生活艱苦
作者: 無神論狂徒    時間: 2017-12-3 16:13

六十年代機會處處。
作者: 無神論狂徒    時間: 2017-12-3 16:16

家下新一代比六十年代少好多。家下只係餓你唔死。香港家下似已發展國家。年輕一代少機出會出頭。。香港物價高樓價高。六十年代窮人住劏房,今日中產住劏房。
作者: das_reich    時間: 2017-12-3 17:04

獸群識自鉴,恐怕無獸害了!
:masuk 發表於 3-12-2017 07:27

謝謝 Brother Masuk 的收看和留言 。 喔, 咁又係噃 , 牠們又真的是無藥可治
作者: das_reich    時間: 2017-12-3 17:11

... 预坐三五七年又要著草
貪生怕死點建國
正式唔死冇能用
維圓阿伯 發表於 3-12-2017 09:29

多謝 阿伯兄  的收看和回覆 。 師兄 以上絕對是牠們的正確寫照 。 隻 旺

財如果所有控罪罪成, 恐怕牠最少要踎"十碌"或以上
作者: das_reich    時間: 2017-12-3 17:13

回復 8# manw0ng
多謝 Brother Manw0ng 的收看與留言
作者: das_reich    時間: 2017-12-3 17:26

當年孫大砲四大寇,在滿清腐敗無能下搞革命
... 再講呢班著草人,身處位置也危險。當有必要時,佢哋會被殺,用作抹黑大陸用
無神論狂徒 發表於 3-12-2017 09:38

謝謝 狂徒兄 的收看與回覆 。 嘩, 四大寇?  恐怕現時已沒有多少人會知道,

就連四大天王是乜水亦沒有多少人會記起 。 對, 旺財去著草亦要冒著一定

的風險, 因牠隨時會成為[ 借刀殺人 ]之計內的祭品 , 但牠的壇數與級數都

衹是很一般, 所以風險指數亦會是很一般。 如果是那件 大尿瓶就或許會是不同。
作者: 飛毛腿    時間: 2017-12-3 21:18

去到英國又如何,英國都要埋老中身邊搵食。國政局都未睇清。
無神論狂徒 發表於 2017-12-3 09:45 AM

陰國同鄉港有引渡協議
去陰國有卵用咩
而且又唔係咩死罪,陰國佬包庇佢托杉
真係去陰國,都可能去老味個領事館喊苦喊忽求收留
不過,我估條福街可能放煙幕
其實著草去鬼島歹灣
作者: 飛毛腿    時間: 2017-12-3 21:43

家下新一代比六十年代少好多。家下只係餓你唔死。香港家下似已發展國家。年輕一代少機出會出頭。。香港物價 ...
無神論狂徒 發表於 2017-12-3 04:16 PM

鄉港六七十年代就真係餓你唔死係最低底線
講出頭機會絕對唔會比今日多,都係差唔多
果時 D 人邊有咁心頭高,求其搵到兩餐已經心滿意足
你肯做,今日工作機會比六七十年代多得多
只不過以前普遍家庭都係低層草根,你唔肯出嚟捱世界,屋企有條毛閒錢養你
所以,讀書不成就要出嚟搵工做
冇技能冇學識就去做學師仔,學一門手藝
今日普遍家庭仔女數目少,養一個唔願打工嘅隱蔽廢柴都勉強可以

六七十年代得兩間大學,中文大學係二奶仔,地位低得多
要所謂出人頭地,不外乎係考取專業資格,醫生律師會計師之類
你屋企有米或者成績標青,就考外國大學獎學金去留學
不過,最後都係要有專業資格先至薪高糧準,衣食無憂

今日感覺機會少咗
其實係競爭大咗,有八間大學每年出產嘅大學生比以前多得多
有閒錢送仔女出國留學嘅家庭又多
考到專業資格嘅人多咗
你有個大學學位已經唔係咩值錢嘅資歷

以前讀書不成或者屋企冇條件俾佢讀書嘅女仔
就去咗工廠妹
家下就冇乜工廠,但零售飲食業蓬勃,可以做售貨員丶餐飲業
而且晌街見到 D 巴士多咗好多女司機
六七十年代邊會有女巴士司機 ?
即係好多麻甩佬麻甩仔情願硬膠膠都唔願去揸巴士,辛苦吖嘛
我覺得唔係出頭機會多與少問題
係班含蝦燦冇卵用,好食懶飛嘅人多咗
作者: 飛毛腿    時間: 2017-12-3 21:53

家下新一代比六十年代少好多。家下只係餓你唔死。香港家下似已發展國家。年輕一代少機出會出頭。。香港物價 ...
無神論狂徒 發表於 2017-12-3 04:16 PM

咩劏房係口水佬丶傳霉創作出嚟醜化分租房
睇下以前呢種咪又係劏房 :  

[attach]1626[/attach]
[attach]1627[/attach]
作者: 飛毛腿    時間: 2017-12-3 22:03

五丶六十年代嘅 「獨門獨戶」,唔係劏房
係徙置區,屋內冇水冇廁所
面積 120 平方呎, 預你住一家五口
沖涼丶大小二便就出去公共厠所,煮飯出走廊

[attach]1628[/attach]

徙置區唔係話你想住就俾你住
要輪候,等七八年左右啦
冇錢住板間房就住呢 D :

[attach]1629[/attach]
作者: das_reich    時間: 2017-12-4 03:00

謝謝 飛兄 的收看、留言和圖片 。 其實 "旺財養"這詞自己

都是抄自 飛兄
作者: das_reich    時間: 2017-12-10 23:03

以下是一小事, 懶得去另開主題

如影隨形、步步進逼

最近的兩星期, 我方就 垃圾會之修改議事規則一事上, 向 黃

巾賊使出如影隨形、步步進逼的身形馬步, 對牠們絕不作任何

退讓, 大有趁牠們病、取牠們命的態勢 。 牠們當然猶如雞

吃放光蟲(心知肚明), 必定知道議事規則一旦修改後, 牠們以後

的[ 拉布 ]效果便會大打折扣, 而我方跟著來的便是第 23條立法。

牠們見在 垃圾會之會議上所作之種種, 皆無效之餘而更得不到群眾

的支持(怎會有 ), 所以在今天 10號 星期日, 那隻 塵痣存宣告

牠們星期一晚開始會在 垃圾會外露營作通宵留守, 更表示牠們已準

備好帳幕和不排除將議會內的行動升級 。 牠言詞中隱約是想令

眾 黃巾賊再現身, 因牠用了[- - -號召大家來- - -]之字眼 。     

暫不知道牠們這次會否是營級的行動, 但牠們好像是故意去忽

略了[ 道、天、地、將、法 ]中的天和道。 天者天氣也。 又看

看牠們這趟可有甚麼能耐和能弄出甚麼名堂來 。 我方將士

又要作預備了

[ 如影隨形 ]是 螳螂拳的一種步法, 簡單地說就是不論敵人退往

那兒, 自己就進逼往那兒, 不會讓敵人有停下來歇息的空隙, 即

步步進逼
作者: manw0ng    時間: 2017-12-11 11:55

鄉港六七十年代就真係餓你唔死係最低底線
講出頭機會絕對唔會比今日多,都係差唔多
果時 D 人邊有咁心頭 ...
飛毛腿 發表於 2017-12-3 21:43

鄉港出頭機會最多係80's-90's 移民潮+公墓園本地化
作者: das_reich    時間: 2017-12-11 23:34

以下是一小事, 懶得去另開主題 。

如影隨形、步步進逼

最近的兩星期, 我方就 垃圾會之修改議事規則一 ...
das_reich 發表於 10-12-2017 23:03
以約二班多些的老弱殘兵作揭幕

今晚 11號星期一, 牠們就以約二班多些的老弱殘兵作揭幕,

於 垃圾會外作所謂留守 。 鏡頭前所見, 來採訪的記者人

數比牠們還要多, 而現場亦一如以往, 有老外的出現。 牠們

今晚就由那隻 誅可食作赤裸裸的公開呼籲, 希望市民星期三

前來"豬持"牠們, 更說焦點是在會議地方內, 即預先張揚那兒

才是戲肉之所在 。 衹要牠們開出一工當三工或以上的薪

資, 相信會有很多職業抗爭"者"到場。 問題是要 老尾先同意,

相信牠們的教官、管數的, 若未離港時亦多已開始去預備渡聖

作者: :masuk    時間: 2017-12-12 10:34

眨眼所见,全是熟口熟面的游行常客。
毋庸多问,一定是抗中反建制的老调。
作者: das_reich    時間: 2017-12-12 16:41

Brother Masuk:那些食君之"碌"、擔君之"周"的所作所為, 某程度上自己

還能稍為去理解牠們, 正所謂受"人"錢財、替"人"消災 , 但衹因那雞碎

般的銀兩就甘心去搗亂牠們自己和我們的安身立命之地, 實誠非智也(牠們

根本就欠智) 。 令自己最不以為然的, 就是那班腦殘的、人云亦云

的、逢必反的衹因 黃巾賊高舉著和大喊著"豉油"、"吻豬"的旗號, 便甘

心免費地走出來去搗亂其和我們安身立命之地 , 實屬非智中的最非智
作者: das_reich    時間: 2017-12-13 23:49

雷聲大、雨點小

今天 13號星期三, 那隻 誅可食預先張揚的所謂戲肉, 原來

仍舊是去拉布 , 不過為求目的就連 南京大屠殺也拿出

來使用

至於應牠們的號召而前來的"市民", 據新聞報導, 就衹有約

百多隻 。 看來 老尾這趟不想作大花費。 且再看看牠

們會再有甚麼能耐和能弄出甚麼名堂來
作者: das_reich    時間: 2017-12-16 00:46

通過了

昨天 15號星期五, 關於 垃圾會之修改議事規則, 經表決後

已通過了 。 第 23條又向我們靠近一小小步但相信其能

抵埗之前, 餘下的路程並非是坦途 。 為求可到達 老山主峯,

我方惟有去力拼。
作者: das_reich    時間: 2018-5-25 00:39

棄車保帥

在本月中, 從新聞報導中得知, 被控涉及 16年大年初一晚 

旺角暴動的 涼癲畸, 其辯詞多是想把罪名推向給那隻 旺財

養包括煽動暴動罪 。 這也許能解釋到為何 旺財養要去棄

保潛逃, 涼癲畸就希望憑此可以去脱罪 。自己對 涼癲畸的

煽動暴動罪罪名不成立, 感到意外和覺得事情未達完美 

至於牠的暴動罪罪成而會有何種判決, 要在下月 11號才有

揭曉。 相信牠必會作上訴 
作者: das_reich    時間: 2018-6-11 23:41

"車"要逃、"帥"坐牢

11號星期一, 那隻 涼癲畸有了判決, 就是要去坐六年牢 , 法官

指牠是咎由自取 。 牠們的棄車保帥計劃是落空了, 因為"車"

要逃、"帥"坐牢

相信牠是會上訴, 祝福牠失敗後而再獲加刑期, 六年實在是太便

宜了牠 。 應否為牠去覺得婉惜, 那法官已說明了
作者: das_reich    時間: 2019-5-23 00:46

條粉腸去了吃香腸

22號 星期三, 新聞報導說那條 "旺財養"原來經 呆灣去了 德國, 報導大意說

牠"掛念" 傷港, 不再談 "講毒“ 。 若這是牠的真意, 自己會視牠舉白旗, 當然

回來就必要先找數 。 報導還說牠們共有三隻申請庇護但只有兩隻雄性獲批,  自己

猜那不獲批的極有可能是那隻同樣"著草"到了 呆灣的雌性, 牠有一人類姓氏……李。
作者: manw0ng    時間: 2019-5-23 12:49

香港都大把假難民,
呢2隻有黃狗養
作者: das_reich    時間: 2019-5-23 22:23

Brother Manw0ng : 牠倆恐怕很怏就要食自己/老本矣 。 老尾 從來都

是如此這般的

歡迎光臨 擺 渡 ※ 空 間 (http://seeu.weclub.info/) Powered by Discuz! 7.2