免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主

標題: 疫戰 [打印本頁]

作者: 番攤士碌架    時間: 2020-2-2 19:15     標題: 疫戰

如果這兩次疫情的病毒是來自於野生動物,那麼,為什麼常吃野生動物的農村地區沒有爆發過疫情? 為什麼疫情總是爆發在廣州和武漢這樣的樞紐型城市而不是無關緊要的中小城市和縣城?

為什麼廣州和武漢的疫情只有黃種人受傳染並死亡,而其他人種卻安然無恙?

為什麼至今為止仍然沒有科學家找到非典病毒和武漢肺炎病毒的自然界來源? 如果這類病毒不是來自於自然界的上帝之手,那麼,它們來自於誰的黑手?

為什麼2003年非典事件和2020年武漢疫情都是在中國即將匯率改革和金融大開放前夕、美元資本需要打壓中國資產價格然後大舉建倉的前夜,突然在中國核心樞紐型城市而不是邊緣城鎮爆發 一場足夠引發資本市場恐慌的公共安全危機? 我們能不能這樣假設:如果2003年不啟動人民幣單邊升值的匯率改革,或者2019年不准備大幅開放資本市場並放開外資設立金融機構,美元資本無需通過製造公共安全事件打壓中國資產價格,那麼 ,2003年和2020年是不是就有可能不會爆發廣州的非典和武漢的疫情?

武漢是高科技產品的研發地區,武漢已形成通信光電子、能量光電子、消費光電子三大產業鏈,光纖光纜生產規模全球第一;光電器件、光傳輸設備國內市場佔有率分別達 60%、10%。

武漢是中國的心臟,全國的商業集中地,武漢的商業規模在中國也是領先的。而且武漢的地理位置非常優越,長江中游,九省通衢,中國的中心。亦是南方商文化圈的核心,是長江流域的中心,是國家南方軍事樞紐。

據戰斗在武漢第一線的消息,這次爆發的新型冠狀病毒,病程進展中,出現自身免疫對肺組織的攻擊,本來免疫系統就是人的防禦系統,它能保護人體器官組織免受外來的攻擊。可是武漢發現的新病毒卻讓人體免疫倒戈一擊,不是攻擊外邪,而是攻擊自己的肺組織。可見這是一種多麼邪惡的病毒!

愛滋病之所以可怕,就是因為它能讓免疫系統失效,這等於解除你的武裝,任由敵人進攻。可是這回的新病毒比愛滋病毒更邪惡,它不僅讓免疫系統成為擺設,還能讓免疫系統去殺自己。

迄今為止,人類尚未發現有這類病毒的自然存在,除了這個新型冠狀病毒。
作者: 無神論狂徒    時間: 2020-2-3 07:44

農村地地方人少地多,人與人間分距離較遠。冇咁易出事似乎好合理。
而其他人種未有可能只係人流未夠。多人員交流先會易傳染。
而在自然界,上次肺炎多見在蝙蝠。呢次話都係,我初初都奇怪,明明响野味身上出現,點會响海鮮市場出現,後來有人傳條片,唔知真定假,片中拍攝海鮮市場內原來仲有個非法野味市場。不過我強調條片係咁拍出嚟,片中確係影住個海鮮市場,走入去好多籠。只可以講有一定可信性。
呢次疫潮,背後有冇黑手,我唔知,確係有呢個可能,要做到亦唔難。用回上次零三病毒,用基因工程改少少。再送去大陸散播,唔算難。不過我睇唔出證據。
作者: :masuk    時間: 2020-2-3 09:45

確實到目前未發现有老外中"新型肺炎"病毒,
連菲律賓死亡個案的主角都係中國種。
咁,不由不令人多諗一點點。
作者: 維圓阿伯    時間: 2020-2-3 12:07

利智小姐名言“陰毛”
阿伯做人道理不可太“陰毛”
自古中國人多窮西更多
有腳都食落肚
十个人有十个人在鄉下耡田
交通又不發達搭飛機遊埠
打飛機就有份
如有古靈精怪病發一早死鳩晒
自絕于世界傳染条毛咩
大家集中解決己發生事情
好過你一言我一語亙相指責
咁同班陷家產自私自利不配做人類的黃營人渣
有何分別
罷工? 又有糧照出又唔駛做冇成本
死就係你班低質竆西藍屍
班朴街陷家產死靜種
一切壞事做盡
午夜夢迥有冇發惡夢驚會有報應呢
朴街陷家產
作者: das_reich    時間: 2020-2-3 13:23

回復 318# 番攤士碌架
用 呆灣島島上用語, 外行看熱鬧、內行看門道, 番師兄

找到和看到門道了 。 其實 師兄這話題可以另開新題。
作者: :masuk    時間: 2020-2-4 01:52

据向有关部门了解,截至2月2日,有16名在华外国人感染新型冠状病毒肺炎,其中2人已治愈出院,14人正接受隔离治疗,病情平稳。
作者: 維圓阿伯    時間: 2020-2-4 15:10

班人類之渣沴病攞命
阿伯利申有仇必報一定報
從今天起生存做人唯一目的
是用一切能力打沈打殘班死乞兒人渣
君子報仇十年未晚
立此存照
作者: 番攤士碌架    時間: 2020-2-6 14:11

回復  番攤士碌架
用 呆灣島島上用語, 外行看熱鬧、內行看門道, 番師兄

找到和看到門道了 。 其實 師兄 ...
das_reich 發表於 2020-2-3 13:23

有無提意  改一下 個標題  又可繼續吹
作者: 維圓阿伯    時間: 2020-2-9 13:27

90後男护護士自願去隔離病房,老爸是TVB知名“師奶殺手
老媽子是名DJ歌星麥KlTMAN
三個字
有................家...................教

作者: 番攤士碌架    時間: 2020-2-20 00:05

我是岩田健太郎,現在在此所說的內容和神戶大學及所屬相關機構沒有任何關係,純屬自己的見解。今天(2月18日)我進入了鑽石公主號內,但不到一天就被趕了出來。為何會發生這樣的事情,在這邊向大家簡單的說明。
登船一波三折 「某個不能說的人」反對登船

鑽石公主號COVID-19(新冠病毒)感染者越來越多,擔心船上的相關防疫對策可能沒有很完善。環境感染學會及FETP(Field Epidemiology Training Program,現地疾病學培訓計畫)專家雖有進入船內過,但是一下子就被趕出來了,因此不知道船內現在到底是什麼狀況。2月17日,我收到了入船許可的通知,但對方也警告我「好好想清楚要怎麼做」。起初我是想以環境感染學會的名義上船的,但環境感染學會已被禁止登船,最後只好以DMAT(Disaster Medical Assistance Team,災害派遣醫療團隊)的成員名義登船。

18號一早就從新神戶向新橫濱出發,然而途中接到電話,「某個不能說的人」非常的反對我登船,以DMAT成員登船一事差點取消。過了一會再撥一次電話,被奇妙的要求「不要以DMAT感染對策專家的名義登船,而是一般的DMAT員工身分登船」。
船上感染分區混亂 發燒的人自行從房間走去醫護室

自己從事這份工作已經20餘年,之前處理非洲伊波拉病毒及中國SARS時都不怎麼害怕,但這次鑽石公主號悽慘的狀態,讓我打從心底感到恐懼,甚至覺得真的在這邊染上了COVID-19新冠病毒也是沒辦法的事情。

在學術上有分可能有病毒感染危險的「Red zone(紅區)」及完全沒病毒的「Green zond(綠區)」,進入Red zone時是需要穿著PPE(個人防護裝備)的,Green zond則不需要。然而鑽石公主號上的「Red zone」及「Green zond」非常不清楚,根本不知道哪裡才是安全,哪裡又是不安全。在這樣的情況下,裡面的人防護衣、手套、口罩都是有人有戴有人沒戴,就連船員也是有人有戴N95(醫療用口罩)有人沒戴,甚至發燒的人自行從房間走去醫護室也是稀疏平常的事情。我之前曾聽說過DMAT及厚生勞動省(以下簡稱厚勞省)的人員被檢查出PCR核酸陽性反應,現在想想也是理所當然的。我現在就算被檢測出得了COVID-19新冠病毒也完全不覺得意外。

就算有在強的PPE及手套,若不將「安全與不安全的地方」好好劃分的話,室沒有任何作用的。
檢疫所人員 意識薄弱

當天,我還檢疫所的人員走在一起,旁邊有個被搬送的患者經過,檢疫所的人員居然還能笑著跟我說:「啊!剛剛和病患擦肩而過了!」對我們而言是個非常沒有常識的行為舉止,但大家卻不以為意地做著也什麼感覺都沒有。仔細一問之下才發現船上根本沒有任何常駐的感染對策專家。雖然偶爾還是會有感染對策專家過來,他們可能也覺得很糟糕,但卻什麼建言也沒辦法提,提了也沒人聽進去。

由於管理這裡的是厚勞省的官僚們,因此我也向厚勞省的負責人談了意見,結果卻被白眼對待。「為什麼你會在這」、「你憑什麼說這些」,說了這些話後就擺出一臉不關他的事情的樣子,給了我非常冷淡的態度回應。我和DMAT的成員說了此事並問到「是否能在傍晚的會議中提點什麼」,起初回答我可以,但傍晚5點左右就接到電話「請你出去」檢疫的許可也一併被取消。

檢疫所的人帶我去見當初幫我登船的厚勞省人員,被問到「為何不再DMAT底下做DMAT本分內的事情就好」、「不是叫你不要做感染管理的工作嗎?」,該人員最後說道:「總之,有人對岩田先生做的事情感到非常不滿,雖然不能說是誰,但必須請你下船。」

船上許多的醫療人員,在結束這裡的診療後還會回去自己的診所繼續工作,若這些人員在船上不幸被感染了,可能會將病毒再帶回醫院造成更多的院內感染。和非洲及中國相比我們這樣的感染防護對策實在是太糟糕了,獅子山共和國都比我強多了。日本雖然沒有CDC(疾病防治管理中心),卻沒想到糟糕成這副德性。應該要請個專家進來,並請他負起責任,領導現場,並定下感染預防對策的規則,但現實卻是什麼都沒有,實在是無法理喻。
從中國經驗 反思日本

2003年SARS時我也去了北京,當時狀況很糟,特別糟糕的是中國情報公開不足這點,不知道到底發生了什麼事情,真的相當可怕。話說如此,當時還是有些許的情報進來,至少預防對策非常明確,和這次公主鑽石號渾沌的情況相比中國的情況可說是好太多了。

想想當初COVID-19新冠病毒從中國武漢出現時,有中國醫生願意吹哨人告知大家這很危險,是非常需要勇氣的。若是以往的中國的話,這樣的訊息流出是絕對不被允許的事情,但這次BBC等國際媒體都再讚揚中國這次的對於疫情的透明性,雖然我也不知道到哪裡還是正確的,但至少他們還是有「透明性」存在,也深刻理解情報公開及取得國際間的信用是一件非常重要的事情。

然而日本對於鑽石公主號中發生什麼事情,卻完全不透漏任何的情報。順帶一提,一般院內感染發生時,會在病患發燒的第一天就好好記錄下來,並做出曲線數據統計圖,名為「epi-curve」的統計方法,但我到今天才知道原來我們根本都沒有記錄這些數據。就算記錄下PCR核酸檢驗紀錄,也無法了解感染的狀態。這點其實先前就已和厚勞省的人說過了,但他們依舊沒有任何作為。也就是說,就算院內感染不斷發生,也不會有人察覺到的,無法做任何防護對策,也沒有任何專家在場,船上狀態就這樣一直亂下去。
最後:日本的失敗

這次是日本的失敗,但想要隱藏它就是更大的失敗。確實,「防護措施太爛」被人知道的話可能是個恥辱,但隱蔽這點才是更大的恥辱!好好的公開情報是一件非常重要的事情,既然誰也不願意公開情報,那只好由我在這邊做了。請大家務必了解這個悲慘的現實,以及希望船上的人員能夠在專業的防護措施底下展開安全的工作。

我雖然上了船,卻什麼也沒幫上,真的很對不起。但還是希望能和大家共享這個巨大的問題,因此做了影片上傳。

岩田健太郎

出生:1971年生
作者: 番攤士碌架    時間: 2020-2-20 16:04

照片中的左側大門上簡單貼著「乾淨通道」(清潔ルート)、右側貼著「不乾淨通道」(不潔ルート),似乎是要將武漢肺炎感染者的動線分開。然而,兩扇門的前後完全沒有實質隔離,被日本網友批評是「飲料販賣機的回收桶(罐子丟哪個洞都會進到同一個袋子裡),難怪鑽石公主號會出現大規模感染」

[attach]3833[/attach]
作者: 無神論狂徒    時間: 2020-2-20 21:20

我也認為日本這個安排很不知所謂。完全係無視生命
作者: :masuk    時間: 2020-2-21 13:37

全球关注的日本“钻石公主”号邮轮,19日结束隔离期后,病毒核酸检测呈阴性的首批共443名乘客开始分批下船。这些乘客各自乘坐公共交通回家,还有人一下船就约上好友直奔寿司店。
日方这一松懈做法加大外界恐慌,不少专家及民众均担心若乘客中存在类似于“假阴性”的漏网之鱼,会造成病毒进一步在社区扩散。
作者: 無神論狂徒    時間: 2020-2-22 08:12

日本政府唔應該原船封鎖。這做法等如叫你哋互相感染,死哂佢。
應該放下船搵地方隔離。再全船消毒。
這日本做法絕對不負責任。
作者: 毛球    時間: 2020-2-22 13:52

原形毕露!果然,钻石公主号是一面照妖镜!
作者: 毛球    時間: 2020-2-22 13:52

轉載:

美國佬用 Kalita 貨機送國民回國,沒有窗門及沒有暖氣設備。全機坐三百人。再加十位感染病人坐在前面,只是用一塊膠布分隔著。臨時厠所加凍食。

香港政府用國泰航空 B777客機,可坐三百客以上,但政府只是裝 106 人而每個人的空間有兩米以上。香港這班投訴人究竟有冇人性 ! 這些都是我們納稅人的血汗錢。

在日本的鑽石公主號郵輪,因為日本政府沒有提高警覺,去處理隔離和測試,令很多乘客交叉感染,因為測試遲慢,亦令很多乘客,長時間被困在廂房中。他們感到徬徨無助。

各國政府為了國民安全,都決定用包機接他們回國,包括香港特區政府。美國是第一個行動的,他們的包機,接了三百多名國民,回去幾個不同的地方,隔離14天,國民感恩沒有投訴那14天的隔離。

香港特區政府,是第二個用包機去接香港人,這是由中國外交部安排。我們從電視看到,香港的衞生署等七十多人,一路協助,聯繫香港的乘客,安排他們坐包機回來,但香港人的素質真是很有問題,除了因為需要,陪伴至親在日本接受醫療的之外,還有些香港人,投訴回來隔離14天不爽,有些又不願坐包機,要自己安排。更有泛民議員批評太遲。

台灣要求派包機去日本接國民,到今天還沒有安排好,因為羽田機場太忙,沒有 slot time 給她們。

加拿大,澳洲,南韓,義大利等國家的包機,都已經陸續安排好,他們接回國民,全部都要強制隔離14天,他們的國民很守秩序,全部會上包機,很感恩,亦沒有投訴14天隔離的改策。

為什麼同一件事,他國們國民那麼明大體,包容?而香港人卻諸多要求,甚至不合作?這是社會問題?還是教育出了錯?社會賢達,有識之仕,能否賜教一下?
作者: 無神論狂徒    時間: 2020-2-23 08:59

政府呢鑊抗疫,反應速度有很大改進空間。封關決定慢,但我認同佢咁樣封法。但封了後,細節想得不深。
不過不足總會有。有啲人鬧政府某啲嘢,我認同。但好多鬧得無厘頭冇理據或者鬧時冇想清楚。
一個疫潮看到無數刁民,度度都唔比做檢疫中心,冇人住嘅周圍冇民居都唔比。呢啲不單自私亦無知。
作者: 飛毛腿    時間: 2020-2-26 21:49

農村地地方人少地多,人與人間分距離較遠。冇咁易出事似乎好合理。
而其他人種未有可能只係人流未夠。多人 ...
無神論狂徒 發表於 2020-2-3 07:44 AM

海鮮市場的確賣野味
不過今日武漢市公佈,最早發現嘅一宗新冠肺炎病人係 12月8日
條友痊癒出院,追查佢病發前嘅行蹤
佢話從未去過海鮮市場
其實早前調查過 41宗最早嘅病例
都發現有 13宗個案跟海鮮市場無關
比例上不可謂不大

上次沙士係咁,今次又係咁
有理冇理就瀨落野味度
如果野味咁易瀨嘢
應該爆發嘅源頭係廣州嘅機會比武漢大得多
不過,老共都唔鍾意食野味呢個風氣
班鄉下佬唔理你咩受保護動物,越難遇到嘅野生動物越值錢
咁就將 D 野生動物格殺勿論
呢種風氣要禁止
所以借呢個機會立法禁止捕殺食用野生動物 ~ 唔單止禁止買賣

講到蝙蝠,我就好少聽過中國佬將蝙蝠當上菜
蝙蝠皮包骨,冇乜肉食,樣又衰
好難引起食慾
反而太平洋島國就好流行
印尼都好流行食蝙蝠

[attach]3838[/attach]
作者: 維圓阿伯    時間: 2020-2-27 12:16

蝙蝠咁Q核突都擺得落口

近日睇台灣仔口水節目
藍藍綠綠一律以為闕人隱事唱鳩歌
尖酸刻薄,興高彩烈,幸災落禍,落丼下右...............
唔通班欄坦吳怕生仔會冇屎忽
阿伯雖然做人唯物論
但我信遲早會有報應

作者: 無神論狂徒    時間: 2020-2-27 19:23

蝙蝠都唔係中國人杯茶。當佢正常肉食嘅係南亞及非洲。
作者: 飛毛腿    時間: 2020-2-27 23:08

蝙蝠咁Q核突都擺得落口

近日睇台灣仔口水節目
藍藍綠綠一律以為闕人隱事唱鳩歌
尖酸刻薄,興高彩烈,幸災 ...
維圓阿伯 發表於 2020-2-27 12:16 PM

禾蟲都核突啦,廣東佬當極品美食
不過講食蟲都未夠泰佬狂熱
以前 Central World 對面馬路未改建之前
路邊有好幾檔小販
其中有一檔賣 D 炸昆蟲,啲人話係炸蝗蟲
我未食過,唔知到底係乜蟲
好多小販多嘅地方,尤其係平民區都見到有炸昆蟲賣

[attach]3840[/attach]
作者: 飛毛腿    時間: 2020-2-27 23:52

毛球 發表於 2020-2-22 01:52 PM

2011年海嘯變核災難果時我已經話㗎佬嘅神話破滅啦
前幾年連續一鑊又一鑊咁爆出日本企業造假
咩高田氣囊丶東麗化纖丶掃把佬汽車丶三菱等
係鄉港班含蝦燦當日本神咁拜
一年唔去過日本三幾次朝聖就唔安樂

呢鑊鑽石公主號有少少似當日福島核電廠咁
起初就左揞右揞,想大事化小,小時化無
又唔知自己嘅操控能力不堪提
到頭來小事變大,大事變災難

初頭以為㗎佬居心不良,將啲人困晌隻郵輪
隻船變咗一個封閉病毒實驗室咁
㗎佬可以收集病毒傳染方式丶潛伏期丶病發等各種第一手數據
但睇睇吓都唔對路
個傳染病學專家上船觀察,唔夠一日就俾厚生省官員踢佢落船,唔准佢參與
專家錄咗條片放上 youtube
爆料話隻船連最基本防疫操施都冇
上船檢疫嘅醫護人員連自己嘅保護設施都做唔足
咁就㗎佬唔係扮傻,係真傻
後來連串犯嘅低級錯誤,低級到令人難以相信係先進發達國家嘅管理水平

比如果日放咗一批港燦落船,話已經檢測過肺炎陰性反應
成班港燦由中國大使館安排坐車出機場
班友辦好晒登記手續,日本官員先發覺話有 18個港燦未檢測過,唔好俾佢哋走
嗰 18個港燦當堂唧都唔笑
搞得兩搞,又話唔係 18個全部未檢測,只係兩個未檢測啫
送佢哋返轉頭啦
果兩個港燦唔知會唔會初頭以為又要上返船再隔離,係就瞓落地下唔肯起身都似
好彩最後話送佢哋去酒店隔離
無論鄉港或者老味嘅安排,班人落船回國之後都要再隔離 14日
但㗎佬真係膽大包天, 佢哋放落船果班日本人,送出碼頭之後就解散
叫佢哋自己返屋企
事後證明, 㗎佬話檢測過冇事放落船呢班人
有兩個港燦返鄉港後隔離期中確診肺炎病發
老味都一樣,返去之後隔離,又有兩個確診
而㗎佬放走晒自己班日本乘客,唔通咁好彩個個都冇事?

另一鑊超低級錯誤
21號再放一批話檢測完冇事嘅人落船
點知放人後, 官員話死火, 原來其中有 23個人根本未檢測過
於是又要去追蹤呢班人嘅下落
你話呢 D咁嘅管理丶辦事水平,就係一直以來狂吹嘅一絲不苟,謹慎嚴格嘅日式管理?
作者: 神..六    時間: 2020-2-28 04:52

2011年海嘯變核災難果時我已經話㗎佬嘅神話破滅啦
前幾年連續一鑊又一鑊咁爆出日本企業造假
咩高田氣囊 ...
飛毛腿 發表於 2020-2-27 23:52

睇過篇文章好似話日本冇公立醫院療(可參考Doctor-X ),全部都係私營制,而全日本只得千靈個負壓房,亦無醫院願收傳染病者(因為所有客都會走晒!!).....

https://www.google.com/search?sa ... Q4dUDCAs&uact=5

美國,就因為醫保,窮撚根本連檢測費都比唔起,低楷人種,咪柚鳩佢死多D囉,階級清洗嘛......
作者: 維圓阿伯    時間: 2020-2-28 12:42

又無煙工業,又奧運,錢尼架
咖仔跪地喂豬乸阿超著褲
冇計
點之你越縮個上天越恰你
不過又要讚吓日本仔庶民
“雨過一定天晴,“
”大家搶一定不夠,大家分一定夠“

作者: 維圓阿伯    時間: 2020-2-28 12:52

風头火勢顅到头顧唔到髺
高調拉肥西黎
唔.............

木馬屠城港英餘X
又出利智小姐
有”陰毛
作者: 番攤士碌架    時間: 2020-2-29 23:29

https://www.youtube.com/watch?v=NvdCKimJzeQ&feature=youtu.be
( 9:56 開始)
病毐基因族譜 發現病毒來自 老美
作者: vincenttom    時間: 2020-3-2 17:58     標題: 疫戰

1.儘管武漢有許多高加索人,為什麼這種病毒似乎只攻擊華人或有華人血統的人?
2.為什麼在10月19日300名美軍人員抵達武漢參加世界軍事運動會14天后首次報導了冠狀病毒的爆發? 潛伏期為14天。
3.哈佛為什麼一年前通過一項研究項目收集了中國人的DNA?
4.為什麼從加拿大的NML生物實驗室運送一批極毒的病毒於2019年3月在中國結束?
5.為什麼在10月底舉行的軍事運動之後,美國立即撤離或撤離了駐武漢的使館工作人員?
6.為什麼比爾和梅琳達·蓋茨基金會預測到2019年9月通過冠狀病毒死亡多達6500萬? 巧合?
7.該病毒類似於來自罕見的南非蝙蝠,眼鏡蛇和其他海洋生物的病毒。 這種病毒如何在武漢-南非蝙蝠中結局?
8.病毒如何在沒有人類協助的情況下越過3種動物越過物種壁壘?
9.為什麼爆發是在美國贊助的香港和新疆襲擊失敗後發生的?
10.為什麼在某些病毒襲擊了中國的養豬場和養雞場之後爆發了疫情?
11.誰在中國傳播和襲擊了豬? 報告提到,機器人被用來向豬身上噴灑病毒。
12.為什麼美國立即開始通過媒體傳播謠言,稱中國偷走了美國的病毒並在武漢意外地將其洩漏出去? 但是武漢的設施不是軍事或發展設施。
13.為什麼只有美國擁有2015年申請並於2018年授予的“減毒冠狀病毒”專利,才能在中國發生這種情況?
14.為什麼大量的最初受害者與武漢的濕市場無關,也從未去過? 真的是鼻祖嗎?
15.美國為何將生物危害容器埋在美國撤離的武漢領事館中?
16.當爆發被宣佈時,美國領導人,政治人物和媒體對中國的反應和問題為何為何如此一致和相似? 在爆發之前是否已經達成協議?
絕對有理由相信這次是美國策劃攻擊中國的一個手段。因為美國最鍾意做這些事情的。
留意第13條
武汉新冠病毒有美国引起?中国人需要公道
日本朝日電視台今日傍晚報導:CDC美國疾病管理預防中心發布消息,懷疑美國14000多的流感死亡人數中,可能有一部分是死於新冠肺炎的,美國檢查體制有漏洞,已經開始新的檢測方式,並呼籲有新冠症狀的患者重新檢查…… 
以上是 最新消息來
作者: 番攤士碌架    時間: 2020-3-4 19:10

【新冠肺炎】紐約前線醫生抱怨新冠病毒檢測機制:這是國家級醜聞

新冠肺炎疫情在美國愈來愈嚴重,確診人數逐漸增加的同時,對於病毒測試套件的需求也在不斷上升。然而,一名在前線奮勇抗疫的醫生,在電視節目中受訪時透露,當地的測試套件竟嚴重緊缺,絕對是「全國醜聞」。

這名傳染病醫生名為麥卡錫(MattMcCarthy),是美國威爾·康奈爾大學(Weill Cornell)醫學助理教授,並工作於紐約長老會醫院(NewYork-Presbyterian Hospita)。他上了美國消費者新聞與商業頻道(CNBC)的「財經論談(Squawk Box)」節目,受主持訪問時直指所在醫院測試套件緊缺,他說:「美國疾病控制與預防中心(CDC)說測試套件快來了,但我可以告訴你,現在已經三月了,我手頭還是沒有。」

麥卡錫甚至要「懇求」衛生部門為疑似病人檢測,他又指有些國家每天可以測10000人,而美國卻不行,他說:「我是一名在第一線的醫生,卻沒有合適的手段來照顧病人。」

而《紐約郵報》隨後更指出,麥卡錫還在節目中預測,雖然紐約目前只有一個確診病例,但實際數量可能有數百人,他「我打賭美國有數千例,等待病毒測試完全運作的時間越久,情況就會越糟糕。」現在他自己坐地鐵、去時代廣場或是在醫院照顧病人,都表示十分擔心。

唔驗  自然無人感染
作者: 神..六    時間: 2020-3-5 19:03

https://youtu.be/dQQnH-A0fug
作者: 無神論狂徒    時間: 2020-3-6 08:21

意大利,伊朗、南韓已經失控爆發。全球失控爆發似乎在所難免。
老美昨日消息約一百人中招死九個。今早二百多人中招死十二個。這完成不合理,數字背後顯示老美中招人數最小一千人。
上幾年豬感在美國爆,但美國冇作為,被各國指責,但老美一向衰格,我大Q哂。
我睇美國疾控只係一個笑話。統計數字亦說明了這點。
由老美死亡數字去睇,佢果邊正路仲有大量隱藏個案,隨時幾千人中咗當流感醫。美國應該已經失控爆咗而不自知。我預計嚴重失控爆嘅下一站係老美。佢放軟手腳不作為會拖死全球。
作者: 無神論狂徒    時間: 2020-3-6 08:31

早兩日新聞講鍾南山同團隊出咗報告。講呢隻病毒突變兩種出嚟,一種更毒死人更多,一種傳得更勁。
加上非洲蝗災。呢次大家真係要睇路。
昨日老美副坐館仲叫民眾唔洗戴口罩,隻菌會經飛沫傳。仲叫人唔洗戴罩,我唔睇好美國,佢中招人數肯定嚴重急升,將會爆得比中國勁,隨時過千萬人中。
作者: 無神論狂徒    時間: 2020-3-6 08:40

講起食虫,我唔抗拒。心理問題大過味道。
早幾年去泰國,佢有隻包裝零食係炸虫,我响Big C大量掃咗十幾包。味道不夠虾條好食,但有新鮮感。
剈年又去咗上海,响南京路步行街行出和平飯店右手邊有個地庫Food court,見佢有一串串炸虫賣,叫咗四五支食,好忍貴,食我我幾舊水,但好乾味道冇想像中咁好食。
可能我食味道同無毒,所以我食虫冇反感,反而要我食豬膶豬腰,我頂唔順,呢家嘢真係好難食,味道差。不過口味呢家嘢,真係好個人。
作者: 無神論狂徒    時間: 2020-3-6 08:52

講起獵奇食物,我兩年前去過越南玩。早聽說雞仔蛋好正,啲汁水好似雞湯咁,我滿懷希望。返酒店問職員邊度有賣,佢點我行冇雷公咁遠,行咗我四五個字,用咗我大半個鐘買回酒店食。唔敢食佢啲未煮嘅配料。齋食蛋,冇想像咁正,似食普通蛋,同普通蛋最大分別係裡面有啲稍硬嘅雜質,但都咬得爛。
不過個人頗喜歡越南菜,香港啲越南菜做唔出佢神髓,佢本土啲大排檔都好好食。最鐘意佢落好多香菜,食完唔滯,飽而不滯。
作者: 飛毛腿    時間: 2020-3-8 23:19

早兩日新聞講鍾南山同團隊出咗報告。講呢隻病毒突變兩種出嚟,一種更毒死人更多,一種傳得更勁。
加上非洲 ...
無神論狂徒 發表於 2020-3-6 08:31 AM

老味之所以叫人唔好戴口罩,因為冇咁多口罩賣
1月尾至 2月初果段時間, 全世界嘅華人都去掃口罩寄返中國
仲有後來加入搶貨炒賣口罩嘅港燦
差不多全世界嘅口罩存貨都俾華人掃得七七八八
果時歐美班白鬼唔需要口罩,佢哋睇熱鬧咁睇你班華人佬狼狽咁搶口罩
家下自己火燒屁股,但口罩存貨又唔夠
如果叫人戴口罩以免傳染,但人人都買唔到口罩就會吊到政府撻皮
咁索性大家都唔好戴口罩,留返  D  口罩俾醫護人員

2月初,雲南省大理市話因為加強防疫需要,截留一車 598箱運往重慶嘅口罩,話要徵用
事件曝光後,輿論狂插大理市
連人民日報都話佢哋豈有此理
事件鬧大,終於炒九咗大理市市委書記同埋副市長

3月4日,德國宣佈禁止出口醫用口罩同醫用防護裝備
3月6日,一架卡車載有 24萬個醫用口罩運去瑞士
德國海關截留批口罩,唔俾出境
瑞士佬㷫到跳起 ~ 我唔駛用口罩呀?
最慘係瑞士雖然係醫藥大國,但呢類醫用消耗品佢哋冇生產
一直都係德國向遠東地區訂購,主要係中國
然後瑞士向德國分購一部份
家下德國唔准出口,咁就吊起瑞士  ~ 仲有部份其他歐盟國家
~ 所以市面有 D 所謂德國口罩,好可能係德國按自己標準向中國訂購,運返德國後包裝
所以瑞士急召德國大使抗議
不過 24萬隻口罩其實唔多,俾著鄉港都唔夠用一日
但全球性缺貨,瑞士都冇計,只有將以往定嘅高標準降低
以前醫院醫生用口罩, 兩個鐘頭就換一隻新嘅口罩
家下就要一隻口罩用 8個鐘先可以換新嘅
作者: 飛毛腿    時間: 2020-3-8 23:28

講起食虫,我唔抗拒。心理問題大過味道。
早幾年去泰國,佢有隻包裝零食係炸虫,我响Big C大量掃咗十幾包。 ...
無神論狂徒 發表於 2020-3-6 08:40 AM

你真好嘢,乜蟲都擺得落口食
我就打死都唔肯食
反而豬潤你就唔食

以前 Big C 對出馬路邊有檔賣炸蟲
聽人講係蝗蟲,但我未食過唔知係乜蟲
近年就唔多覺有呢檔嘢
不過,去 Silom 果邊同埋 曼谷最大嘅跳蚤市場 Chatuchak 應該有
作者: 飛毛腿    時間: 2020-3-8 23:40

講起獵奇食物,我兩年前去過越南玩。早聽說雞仔蛋好正,啲汁水好似雞湯咁,我滿懷希望。返酒店問職員邊度有 ...
無神論狂徒 發表於 2020-3-6 08:52 AM

以前鄉港都大把女仕買雞仔蛋/鴨仔蛋煮酒
話好補身喎
我見過有 D 可能孵化時間長 D
打開隻蛋見到有毛有翼
你食果 D 可能孵化時間短,乜都未成形

去過胡志明市
晌果邊打躉嘅港佬帶我哋去食牛七味
即係七味餸都係用牛肉做
不過我就唔記得數唔數到七味出嚟
但印象就好一般,其他越南菜都冇乜特別深印象
作者: 無神論狂徒    時間: 2020-3-9 08:12

都見到雞仔形都有毛。但啲雞肉一咬落去口感似hard boil egg蛋黃。食到少少毛。
不過早查過越南食開嘅雞仔蛋係比較早期階段。菲律賓就食啲後期少少嘅。
有機會都食吓。但菲律賓嘅治安真係冇信心。
作者: 飛毛腿    時間: 2020-3-9 09:48

放條 link 晌度先
費事唔記得咗又要左搵右搵
個網站係實施更新全球新冠狀病毒  COVID-19 疫情

https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

上星期韓國確診數字暴升一輪
近幾日終於放慢腳步
就呢個時候, 意大態利後勁淩厲,一嘢就追過韓國成為第二位
兩個大區主席確診, 意大利陸軍參謀長確診
意大利撐唔住喇, 要學武漢咁封城
總理簽署法令要封鎖 北部地區共 14個省份
涉及 1600萬人口 ~ 武漢有 1000萬人口
不過,法令生效之前 D 人收到風就大逃亡
而且意大利嘅執行力跟武漢冇得比
再者,武漢 1月 23日封城時確診個案只有 320宗
~~ 因為當時對新病毒認識有限,其實好多中招嘅人冇病徵,所以未檢測未列入確診
今日意大利封省,但確診個案已經 超過7 千宗
都唔知有幾多中咗招未有病徵嘅人四散出去

法國確診數已經超過一千宗
有四個議會議員都中招

瑞士更神奇
輕症患者不再檢測, 自己返屋企隔離,唔好去醫院
但問題係我點知似自己係輕症患者?
瑞士政府話,你喉嚨痛就似係感冒或流感,就算發燒又咳到唔好去醫院
你都未死得,咁仲唔係輕症 ?
呢種玩法其實係日本同老味嘅路數一樣,就係你自生自滅
你頂得順,可以靠自身免疫力抵抗而痊癒
你抵抗力弱,輕症變重症先入院,好快玩完
但醫療系統少受何道壓力
呢個大概係佢哋嘅邏輯
總好過千千萬萬嘅人,唔理輕症還是重症都一齊湧去醫院
成個醫療系統畀佢哋衝垮
含蝦燦成日歌頌西方炆煮社會嘅文明精神 - 重視生命喎  

大陸處理輕症嘅方法係輕重症分流
將武漢能動用嘅地方火速建成 11個方艙醫院,例如武漢體育館丶會議展覽中心等
方艙醫院概念來自解放軍野戰醫院
將被如體育館放上病床,建立醫療室丶急救室丶檢驗室
輕症患者就入住方艙醫院
一個大嘅方艙可以安置一千人,配置普通醫護人員
如果方艙醫院嘅輕症病人情況轉壞,就轉去火神山丶雷神山呢種重症醫療醫院

如果老共學似西方國家咁鳩揈揈,叫班輕症病人返屋企自己熬啦
於是本來一個患者,好快就變成全家人都係患者
真係含家富貴嘞
作者: 飛毛腿    時間: 2020-3-9 09:55

呢個就係武漢其中一個方艙醫院
跳舞呢班就係輕症病人, 著防護服嘅係醫護人員

[youtube]w6GwoKawz6I[/youtube]
作者: das_reich    時間: 2020-3-9 13:27

幾乎忘記跟 毛姐姐說聲謝謝 。 謝謝你

替我們把此主題分割出來 。 我那次向 番師兄

作此建議, 就是想多些讀者知道有此主題。 唉, 不知為何,

自己最近變了 cdrom, 總是覺得乏力去執筆
作者: :masuk    時間: 2020-3-9 15:54

幾乎忘記跟 毛姐姐說聲謝謝 。 謝謝你

替我們把此主題分割出來 。 我那次向 番師兄

作此建議, 就是想 ...
das_reich 發表於 2020-3-9 13:27

莫非将军啱自武汉返?
作者: anakin    時間: 2020-3-10 19:00

國際路邊社貿易會談消息:
總統侵:劉總理,疫症爆到我個邊,賣d口罩過黎救命好喎…

劉副總理:我係副總理,未坐正。

總統侵:都係一句,你遲早坐正…

劉副總理:你地個d“感冒”攪咁耐都唔驚,你而家先黎驚?你早兩日先話唔可怕喎…

總統侵:唔好講d衰野,我地做大生意嘛,細眉細眼既野唔洗理啦…最多益下你,開放醫療用品比你,市場免你口罩、試劑關稅…

劉副總理:免口罩、試劑稅就叫開放市場呀?

總統侵:其他慢慢傾啦…救人要緊嘛…

劉副總理:瑞士、日本、韓國都要貨,我個邊都唔係幾夠用…再講,我d貨都唔知o岩唔o岩你用…

總統侵:o岩,o岩到極,都唔知幾好用…

劉副總理:你又知?我都無賣過比你地。

總統侵:上次你送比安倍個批貨,我叫人攞左返黎試下嘛,真係好正喎…

劉副總統:o下,原來你攞左呀,呢次大鑊啦,安倍話等住救命架…我叫人送過批比佢先…

總統侵:你有貨就送過黎比我先啦,安倍等得既,佢一向大喊十架啦…

劉副總理:老老實實,我而家貨都唔多,你又成日話同習主席係好朋友,低端野我都唔敢賣比你,一係咁啦,
小米剛剛發佈會話有新產品出,智能口罩,有晶片記錄呼吸狀況,又可以透過手機傳比醫生;我知佢已經有小量投產,我叫佢送過黎比你用住先啦…

總統侵:嘩!咁高科技仲有無間碟軟件架…

劉副總理:你估我係你咩,我有咁叻你都唔同我傾大半年啦。

總統侵:咁又係…量你都唔敢出我古惑。不過我都係唔多放心,你賣比d低端野過黎比我得架啦,平民用之嘛,比d靚野佢地用佢地都買唔起啦…

劉副總理:我諗住平平地賣比你救命喎…

總統侵:我就係鍾意你夠老實,我知你平比我,但我收得貴嘛,我手下咁多人,個個食慣嘆慣,賺少d都唔過得日呀,陰公…

劉副總理:咁呀…等我打個電話問下主席…

總統侵:點呀,習主席點講呀?

劉副總理:而家有批貨,兩邊有黏貼,方便配戴,又有吸水珠珠,保持裡面乾爽,仲有夜用加長裝…

總統侵:呢d都有夜用裝?仲要加長?

劉副總理:夜晚訓教會郁黎郁去嘛,甩左點算?

總統侵:中國產品就係有呢樣好,有創意又細心,抵你發既…

劉副總理:o岩用就即刻叫人送貨比你。

總統侵:即刻送過黎,順風包郵嗎?

劉副總理:送到咁遠,包就唔包,不如你叫聯邦過黎接貨啦。

總理侵:唉…聯邦班人信得過,我點會問順風吖,陣間聯邦班友又送左去CIA度咪又係得個攪字…等我打個電話比習主席,多謝佢先…

劉副總理:習主席?佢好忙唔得閒招呼你,佢去左武漢指導考察…

總統侵:唔得閒?你唔係o岩o岩同佢講完電話咩?

劉副總理:我無打比習主席喎,我係打比蘇菲集團主席。

總統侵:蘇菲集團?蘇菲有做口罩咩?

劉副總理:無做口罩,做衛生巾。

總統侵:你玩我呀,我要口罩你比衛生巾我?

劉副總理:高端貨你唔要,低端貨又無現貨,你又要得咁急,幫到你既唯有係咁啦,最多關稅照計囉…

總統侵:唉…都好啦,反正只係平民用,等佢地自己發揮下民間智慧啦…

劉副總理:咁就咁定,我趕飛機返去先,再見!

總統侵:咪走住…

劉副總理:仲有乜野指教?

總統侵:小米有無出智能衛生巾?

劉副總理:你唔係話怕監控咩?

總統侵:你地監得乜野出樣吖,我買比女朋友用之嘛,方便監察佢地d安全期…

劉副總理:唔知喎,返去問下先覆你。
作者: 飛毛腿    時間: 2020-3-10 23:17

回復 42# anakin

唔好砌老床生豬肉
佢冇搶到安倍 D 口罩
係安倍將 D 病毒測試盒送去孝敬契爺
批測試盒係中國送嘅,唔可以公開話借花敬佛,咁會辣㷫中國,冇下次㗎嘞
於是搵個官出嚟放料話美軍送錯地方

老味契爺火燒眼眉,唔孝敬都唔得
老味 CDC 唔肯用世衛供應嘅核酸測試劑
話要用自己研發嘅獨步單方高科技試劑
~ 唔係咁, 老味班藥廠佬食西北風呀 ?
只不過好衰唔衰, CDC研發果 D 試劑有 D 粗製濫造,成日甩底測唔準
本來就產量唔夠,仲要係次貨

契爺有難, 契仔安倍識做啦
話唔定 CDC 就去研究下中國 D 試劑有咩秘方
中國確診都有8 萬單, 排除疑似個案都唔知幾多單
咁即係用咗數以十萬計嘅試劑盒
功多藝熟, 不斷改良
老味抄咗個秘方之後, 就聲大大咁大叫自己研製成功
然後指責老中偷佢嘅秘方, 惡人先告狀
老味冇咩做唔出嘅,自己冇 5G技術, 竟然話華為偷佢哋嘅技術去發展 5G
作者: :masuk    時間: 2020-3-10 23:21

作者: anakin    時間: 2020-3-11 00:27

回復 43# 飛毛腿

我只係攪下氣氛…
真係估唔到一個疫症,美國佬就攪到江河日下咁…
作者: 飛毛腿    時間: 2020-3-11 09:26

回復  飛毛腿

我只係攪下氣氛…
真係估唔到一個疫症,美國佬就攪到江河日下咁… ...
anakin 發表於 2020-3-11 12:27 AM

我知你搞笑,我都係搞笑啫
不過我覺得日本佬話批試劑盒交俾美軍運去東京 ~ 日本國內運輸,又唔係危險軍備,駛唔駛要美軍去運呀?
最後晌國會度有議員質問批試劑盒去咗邊
厚生勞動省大臣唔知真傻定扮傻,依依哦哦咁都唔知批貨去咗邊

最近有人放風話批試劑盒俾美軍運送送咗去老味度
老味話日本佬個地址寫得唔清唔楚,美軍搞錯送咗返華盛頓
批試劑盒多數都用哂嘞,家下唔好糾纏呢個問題
老味美軍唔係速遞公司,無啦啦肯替㗎佬做速遞員?
搞唔清收貨人最多叫㗎佬澄清,點會轉送去華盛頓
華盛頓 CDC 收到批試劑,唔知頭唔知路又會攞去用 ?
所以佢哋講嘅嘢根本係荒誕牽強

我覺得係件事俾人踢爆,㗎佬就跟老味唱雙簧,㗎佬扮傻扮懵
只不過呢次疫症顯示, 㗎佬係真半傻半懵,而又去扮傻
好似有個鑽石公主號港婆被確診,晌日本醫一輪後話檢測過康復嘞,放佢返鄉港
點知返到鄉港第二日再去瑪麗醫院復診, 又被驗出有陽性反應
你只好當佢係復發, 隔兩日咁快又復發?
港婆 2月 18日確診, 日本佬醫咗兩個星期, 3月 4日做檢測,6日做第二次檢測
話兩次核酸測試都係陰性,冇事嘞 ~ 兩個星期由確診醫返好,日本佬醫術咪好堅?
咁根本可能日本嘅檢測技術唔掂
只係唔知求求其其嘅唔掂,定係有心踢個港婆返鄉港,你班港燦自己醫掂佢啦
作者: :masuk    時間: 2020-3-11 12:37

咁,幾好呀,又有新闻背后嘅故仔,又可以笑骑骑见识政治人物的邋遢面。既生动又活泼,活灵活现又不失浅白易懂。
作者: 無神論狂徒    時間: 2020-3-11 23:38

日本把中國送嘅測試劑送美國?求新聞來源。真係冇聽過
作者: das_reich    時間: 2020-3-12 06:42

莫非将军啱自武汉返?
:masuk 發表於 9-3-2020 15:54

噢, 不是啊 。 只是身在 傷港每天去發呆
作者: 飛毛腿    時間: 2020-3-12 13:05

有人話單傳聞來自俄羅斯衛星通訊社
但我去搵過,因為過咗兩日,俄羅斯衛星通訊社大量即日新聞冚過晒前兩日嘅新聞
冇時間去慢慢搵
不過個傳聞反駁嘅地方好多,唔係幾合邏輯
所以當佢笑話咁睇下就算
作者: 無神論狂徒    時間: 2020-3-12 14:03

梳⋯⋯⋯
作者: 維圓阿伯    時間: 2020-3-14 11:48

又一次証明中華民族永不倒
上帝條友話事
宇宙地球有空氣就有料到
班朴街鬼子佬開始自己屎忽痕
執文痞漢奸擦鞋仔李怡口水尾
報應....天譴........扺九死............
不過來得太快

作者: 無神論狂徒    時間: 2020-3-15 21:36

老中十二出現肺炎過案,老中十二月底,由張繼先上報,懷疑有可能人傳人。到一月廿三日武漢封城。前後不足一個月。對病毫無頭緒,再研究公布,在時間上實在看不出中國隱瞞疫情。而且大陸都八萬多人中招,又有乜原因要隱瞞?有咩動機?
連世衞睇過都大讚中共手段強悍。冇證冇據就想砌老共生豬肉。

波係圓嘅、轉頭個病傳到老美,由初初死亡率去睇,外行人都知,佢一定大把隱藏患者,而再睇凸眼佬話個病當流感醫,副坐館叫人唔好戴口罩,好明顯係身有屎,一定有意無意隱瞞疫情。之後紙包唔住火,不認不認遇需認,承認肺炎當流感,唔夠醫療物資。佢呢次
作者: 無神論狂徒    時間: 2020-3-15 21:52

老中爆就老鳳嘅。因為佢係由冇準備到研究咗,個病都係突襲。殺中國一個措手。
但反䚒其他國,尤其西方先進大國,收哂警告,覩中撳唔住。
我計一計大陸未出院人數12,070。意大利仲有17,750人未出院。如果按人口比例睇或在實際人數睇,意大利都已超越中國。
中國家吓已完全遏制,但西方完全冇遏制,而且不斷擴散。再睇吓南韓,由一開始領先意大利,到今日完全遏制比意大利超前。
呢個極有可能唔單止係中西方嘅制度優越性問題,更似係東方文化差異嘅下場。
亞洲尤其受過中國文影響嘅國家,都會視國家政府係老豆,老豆叫到,只要個老豆唔衰,就聽老豆講;但西方重視個人化,政府係工具,明知政府死都唔會理,國家有事都唔關自己事,同東方文化好大分別,所謂國家興亡匹夫有責,這可能係中國四千年不倒嘅原因,因為中國人出賣賊多,但西方每個人都係賣國賊心理,個人至上,所以亞洲區嘅國家,會視政府及國家嘅危機係睇成自己嘅危機,但西方會視政府國家危機只係政府問題,政府有責任為我哋國民諗掂佢。
所以中國封城,國民都接受,盡力為國家做好自己。南韓亦然
作者: 無神論狂徒    時間: 2020-3-15 21:55

歐美完全冇蹟像撳到個病。佢哋呢鋪硬食。
作者: 飛毛腿    時間: 2020-3-15 23:51

老中十二出現肺炎過案,老中十二月底,由張繼先上報,懷疑有可能人傳人。到一月廿三日武漢封城。前後不足一 ...
無神論狂徒 發表於 2020-3-15 09:36 PM

港大條濕九教授管軼最初上武漢索料
以為好似沙士咁掹車邊跟住大陸醫療專家團隊
攞到料落嚟就自吹自擂,話自己研究到沙士病毒係來自中華菊頭蝠   
大陸專家知道你條含家慘卑鄙無恥,今次冇人理佢
佢條躝癱冇哂癮,戇九九躝返鄉港後唱衰大陸
話武漢好大能鑊,佢嚇到要做逃兵
幾條港大濕九磚家就大合唱,話估計淨係武漢到幾十萬人中招
你睇返果條猿乜勇,隔三幾日就出嚟鳩噏
你查返呢兩個幾月嘅報導,佢條狗公冇邊樣噏得中嘅
佢其實只係微生物學專科,走去扮能晒傳染病丶呼吸道感染病專家咁

呢邊大合唱,果邊拂卵功就不停造謠
話武漢滿街死屍,老共要秘密燒屍,日日要燒幾千條屍
為咗加強謠言嘅可信性
2月份果時,鄉港耐唔耐就有條友行行吓仆晌街度
要令人相信係肺炎殺到嚟,中咗招嘅人好似中咗百步追魂掌咁, 行行吓就暴斃
然後班港毒就日日狗吠咁要封關 ~ 係封鎖關口唔畀大陸人入境,紅鬚綠眼洋契爺就例外
總之成班福街含家產就唱衰大陸,話大陸隱瞞疫情
話其實大陸有幾千萬人中招,幾百萬人瓜老襯
鄉港要封關口,一個大陸人都唔好放入嚟
作者: 飛毛腿    時間: 2020-3-16 00:09

一個月前,武漢暗無天日咁
每日都二千幾宗新確診個案
大陸就變成人間大毒窟咁
外邊人冇必要就打死都唔敢入去

一個月後今日,情況 180度轉變
本來晌歐美享受自由清新空氣丶免煮濕疣先進政制嘅華人佬要走難
有本事走嘅人都要飛撲返入大陸
老味第一時間停飛中國航班就唔好講佢嘞
陰國冇停飛,而陰國有唔少大陸人或工作或留學或已移民留晌陰國
最近兩日陰國首相話我哋唔理個疫症,大家自生自滅
嚇到班華人佬九都縮埋
於是有能走嘅就走難返大陸
搞到機票價好似炒股咁日日升
最近一張由倫敦飛上海嘅單程票升到 27000 人仔一張經濟客位,仲要一票難求
於是有人就要求航空公司安排特別商業包機

一張由倫敦經日內瓦飛上海嘅商業包機機票要 18萬人仔一張
你以為咁貴冇人買 ? 機票放出嚟兩個鐘就賣晒
安排商務包機嘅公司話已經收到超過 100個預訂,主要來自倫敦

一個月前係人間煉獄
一個月後今日變成避難所
作者: 飛毛腿    時間: 2020-3-16 00:27

又一次証明中華民族永不倒
上帝條友話事
宇宙地球有空氣就有料到
班朴街鬼子佬開始自己屎忽痕
執文痞漢奸擦 ...
維圓阿伯 發表於 2020-3-14 11:48 AM

人生最大樂事之一係睇到現眼報
1月尾,丹麥有條公仔佬對老中疫情幸災樂禍
將五星旗果五粒星 P 圖 P 成新冠病毒
老中抗議,佢哋個濕九首相就話係言論自由,政府無權干涉
不過個半月時間,成個歐洲含包散
丹麥呢種濕九小國,人口得 570萬,仲少過鄉港
確診肺炎短短幾星期就三級跳,跳到 836 宗
諗吓鄉港 700萬人, 有百幾宗確診已經嚇到班含蝦燦九都縮
如果有 八百幾單仲唔世界末日咁
最頂癮係成個歐洲都大鑊,個個自顧不暇
丹麥呢種濕九小國,防護裝備儲備有限
呢個時候你有錢都冇人可以賣貨俾你
佢含家產如果撳唔住個疫症傳播
佢真係叫天不應,叫地不聞

另一個現眼報就係老味華爾街日報
幸災樂禍嘲笑老中係亞洲病夫
好啦,家下就睇吓你老味點收科
作者: 神..六    時間: 2020-3-16 02:27

[youtube]U6BMSmmKZjE&feature=youtu.be[/youtube]
作者: 神..六    時間: 2020-3-16 02:29

[attach]3849[/attach]

[attach]3850[/attach]
作者: 神..六    時間: 2020-3-16 02:45

旗揚帖友 Vergf 又一篇好文,這篇保证大家睇完會笑逐颜开,而且,這篇和你们各種投资好有关系,不信吗?用五分钟去看吧!

Vergf
疫情對世界經濟造成嚴重的影響這是肯定的,但資本市場的反應還是要結合資本轉移來一起看,這次疫情讓華爾街的資本轉移計劃加快了速度,他們利用這場危機來加快達到自己的目的,由於對經濟增長的擔憂,大家就會持有現金,現金裏面美元是目前流通性最好的,所以大家瘋狂的持有美元,這就導致了美元漲,股市,黃金和大宗商品都跌的現象,華爾街剛好借用這個邏輯瘋狂的從股市套現,一邊讓美聯儲降息和寬鬆,一邊自己瘋狂的從股市套現,其實普通投資者看見降息還會追進去抄底,連中國境內的資金都很多跑出去抄底,結果很簡單,就是被套,這就是降息反而股金雙跌美元又上漲的反常現象,就是華爾街在套現持有美元造成的,一邊讓美聯儲放水,自己搶去了大部分,推動美元升值,大宗商品又大跌,到時候在用上的美元去購買資產,這一操作肯定賺很多錢,巴菲特去年就開始持有一千多億美元的現金了,他們就是在等這一天的到來。
        那麼光賺錢還不行,華爾街的目的是要賺到錢,資本轉走,還要把美國毀掉的,美國不毀掉,他們去歐洲也不安全的,必須把美國拆解分裂了才安全,拆解分裂了形成大大小小的國家,那些小國還是會繼續為藍隊的資本打工的,只有這樣他們才安全,要毀美國光股市跌是不夠的,得讓它經濟崩潰,企業倒閉才行,所以從股市套現是華爾街的第一步棋,下一步就是攻擊美國的債券市場,現在美股暴跌,大家持有現金很多都買進了債券了,包括華爾街自己都瘋狂的買入,真的是為了避險嗎,表面上是的,其實是為下一步拋售美債做準備,疫情繼續擴散,全球貿易就進行不下去,大家都怕感染,大家都會封鎖自己,沒法做貿易,很多公司就會倒閉,公司一倒閉,企業債就會崩,大家都還不起錢,華爾街就會在這個時候拋售美債,隨便一拋,恐慌節奏一帶,全球就會跟着拋售美債,美債一崩,美企一倒,美國就徹底完了。
       最後,當華爾街通過美元購買完全球的資產之後,接下去就會攻擊美元,美元這個支付體系本來就是華爾街建立的,想毀掉對他們來説也非常簡單,只有讓美元瘋狂的貶值就行,當全世界都覺得美國已經崩盤了,那藍隊也是稍微帶下節奏,做空美元,拋售美元,讓美元像當年的盧布一樣貶值,那誰還會選擇用美元作為支付貨幣呢,每天給你波動個20%,所有人就會跟拋美元,那美元就會變成廢紙,美國就會內亂,內亂之後就是分裂,分裂之後就變成大大小小的國家,然後他們再去花錢控制住一些國家,這樣後患才算真正解決,
       資本轉移的進程根本沒有因為疫情停止過,而是在加速,以前華爾街還要累死累活通過製造中美對抗來毀美國,效果也不理想,現在通過輿論就可以搞定了,簡直就是助華爾街一臂之力,所以資本市場我還是那個觀點,美元會漲,其他的都會繼續跌,中國的市場再獨立,也會被拖下水,美股跌百分之二十幾,A股跌了6-8個點,差不多美股的三分之一吧,那美股如果跌70%-80%呢,不要低估疫情的嚴重性和背後資本要推動的作用,A股再耐扛也得跌二十幾點吧,二十幾個點那也是個大坑了,當然這是個黃金坑,遍地都是黃金的股票市場,喜歡做波段的可以考慮避一避,不做波段的,不怕被套的,就無所謂,漲是早晚會漲的,中國肯定是全球最穩的,但中國現在不會刻意的去託市,跌一點對吸引外資進來有好處的,喜歡炒期貨和黃金的,最近多關注一下,最近的行情一天抵以前的一個月都不止,做空的大行情。
        現在這個情況看,美國真的很危險,老唐又救不了疫情,華爾街還要從中搗亂,他們還想讓全球繼續擴散,也就中國在幫大家救,當然這是中國領導世界,打贏一場世界戰爭的機會,相信這次疫情之後,中國在全球的地位就會直線上升,以後有什麼大事,大家第一個想到的就是中國,這就是文明的差距,華爾街通過疫情賺到了資本,獲得了現在的利益,中國通過救世界短期損失一點錢,獲得了領導的權利,獲得的是未來。也就是王道和霸道的區別,我們追求的是人類命運共同體,我們要領導全世界都過上好日子,只有這樣才能長長久久,霸道就是讓別人損失慘重,而自己得利的思維,不可能長久的。
作者: 神..六    時間: 2020-3-16 02:46

Vergf 就二件事的时評。

1.
特朗普:中國抗疫效果顯著,分享的數據對美很有幫助

Vergf :老唐為什麼要説這個呢,因為他們自己救不了,他想借用中國成功的案例來穩定全球市場,意思是中國可以成功,中國又願意和美國分享,那美國也可以成功,華爾街會去打臉的,會讓強調中國的模式是不可以複製的,實際上還真複製不了。

2.
​馬雲夠狠~~~~~~~~~~~~~~估計特朗普在位他是不去美國了
馬雲基金會向大老美捐助50萬套檢測試劑和100萬個口罩

Vergf:馬雲創業初期肯定是藍隊資本支持的,後來搞支付寶的時候,涉及到銀行體系了,又開始變紅色了,不然中國不會允許他搞的,現在又藍又紅吧,或者説他想全紅,但絕對不敢得罪藍隊,他很能體會華爾街的思路,人家要毀美國,他就宣佈撤離美國市場,給美國捐檢測盒肯定符合藍隊的利益的,老唐想通過檢測盒不夠隱瞞疫情,藍隊當然不同意,日本也想隱瞞,孫正義也説給日本捐,日本還拒絕了。瞞不住的。
作者: 神..六    時間: 2020-3-16 02:46

Vergf 关於统一湾湾的意见,就是意见吧!多一個參考。

Vergf
前幾天有網友説我們可以趁美國金融危機順勢收回台灣,這個思路我覺得不太合理,強行梧桐台灣是要在極端情況下進行的,比如美國和歐洲強行攻擊伊朗的時候,那我們就會梧桐台灣,他們打伊朗封鎖我們的能源,我們就打台灣封鎖南海的航道,還有比如國內發生金融危機或者內亂,那習大會通過打台灣實行國內軍管,但這些的可能性都沒有了,現在中國是要穩中求勝的,別説主動打台灣,就是周邊的國家打架我們都不允許,因為會影響我們的穩定,不穩定資本就會跑走,我們的復興計劃就會受影響。
       對台灣的政策現在已經轉變了、以前因為種種原因,我們採取了惠台政策,為了穩住台灣,長久下來,反而形成了一幫吃惠台飯的利益集團了,內部都有收台灣的阻礙了,習大上來通過蔡英文的台獨班子扭轉局勢了,從惠台轉為了窮台政策了,窮台以後再升級為困台,然後台灣就會內亂,因為太窮很多人想回歸,就會公投説要回來的,我們到時候會在台灣的懇求下,和國際組織的呼聲下“勉強”的接受台灣歸來,只有國際其他國家都支持你收回才不會引起金融動盪,我們不會像俄羅斯那麼魯莽的收的,當然俄羅斯是沒本事讓其他國家同意的,而我們以後是有辦法讓全球所有的國家都同意我們收回來的,所以窮台困台是大方向。
       當然還有一種情況是促成梧桐的,就是紅白或藍白背後交易和策劃出來的,比如白隊為了保美債強行把台灣給賣了,直接把軍艦開到台灣,製造台獨的氛圍,逼着中國打它,打了就只能收了,或者就是藍隊跟中國做交易,一邊製造台獨,一邊國際上支持中國收回,那中國也會收。這些現在可能性都太小,乘機打劫的事我們不會做的,會引起資本恐慌的。對我們是得不償失的。
作者: 神..六    時間: 2020-3-16 02:47

最近好多人認為今次老美股市大跌,祗係剪羊毛的歩驟,手法好簡單,高位大量沽空,低位買入還貨;也可以推低資産價格,低位大量買入,再推高資産,大賺。其實所謂剪羊毛必須有二個條件才何進行,缺一不可,就是你要有大把錢同埋資産必須能跌能升。
老美和華爾街資本所向無敵,原因上面二條件完全滿足曬,特別第二個條件,基本上就是美國製造的。

過去全世經濟政治就係大鰐玩曬,因為佢地除左落場玩,佢地仲做埋球證,所以,點會輸。於是,所有大師師結論係老美點會輸!就算要倒下,都唔係今年。

大鰐大把錢,宜樣我無懷疑,但如果今次所有資産祗有落無上呢?
有人説 : 怎可能!!!
沙地和大毛不就是玩到油價有落無上嗎?

我整天説疫情政經就是説這件事,如不打仗,傾中俄之力,係金融要重創老美,難!但如果疫情取代了老美做左公証人,也变成遊戏玩家,因而打破了有升有降的規律,這將代表資本集團和老美無辦法再加油,無油就會停。

這場戰疫現在是決戰初期,慘烈程度,好快就會展現眼前。也許,全世界民眾搶購糧油日用品就是要凖備迎來場大戰!

https://news.discuss.com.hk/view ... =5345488&page=6
作者: 神..六    時間: 2020-3-16 02:47

轉文
旗揚 - wenguxian
戰爭年代,物質為王
可怕的新冠肺炎,全球蔓延,我覺得可以把他理解成一場戰爭。中國戰鬥兩個月,三個產業總損失我覺得超過萬億級別了,特別是第三產業損失太大了。當然中國還好,只兩個月就打贏了,如果疫情持續半年呢?死亡幾十上百萬人,其效果和第三次世界大戰差不多了。
幾乎所有的現代國家,碰見戰爭的時候,首先就做一件事,印錢。古代王朝金本位,無法印錢,所以古代王朝一般都死於財政崩潰。現代國家可以印錢,所以財政能堅持更久。
美國股市崩潰了也能拉起來,只要印錢就不是問題。美國表面上放水了三四萬億,暗中誰知道呢,估計放水了七八萬億美元了。美國股市總值40萬億,美聯儲印40萬億又如何?大不了通貨膨脹一倍而已。
所以戰爭年代,只要還能印錢,所有問題都不是問題。
戰爭年代,錢不是問題。最大的問題是物質。一個國家一旦有三分之一的產業人口停工,連帶效應之下就會導致物質減產一半。物質減產一半好像沒什麼,其實一旦物質不足,人民害怕餓死,就會瘋搶物質。這就導致物質漲價,甚至有價無物。貨幣就失去等價物的屬性了。
反過來看,這是最可怕的通貨膨脹。物質一旦不足,貨幣不是貶值一倍兩倍,而是直接貶值十倍,惡性通脹來了。委內瑞拉就是因為被美國封鎖,物質不足,惡性通脹了。伊朗朝鮮在中國旁邊,就不會惡性通脹。
所以英國瑞士的政策就是,錢隨便印,人也可以死。人死了直接拉走掩埋,活着的頂上去,但生產絕不能停。只要生產不停,印錢導致的通貨膨脹沒什麼可怕的。
假設新冠繼續蔓延,生產不得不減少,物質還是不夠了。這個時候必然導致惡性通貨膨脹。
這個時候中國的重要性就凸顯出來了,只要中國還要你的錢賣你物質,你的錢就是值錢的。中國都不收你的錢不賣你物質了,你的錢等着惡性通脹了。
像意大利啊,伊朗啊,他們只要中國背後背書,其實問題不大,錢你隨便印,中國認你的錢。物質有的是。這就不會導致惡性通脹。
中國如果不認你的錢了,那問題就大了。美國作為第一富裕國家,儲備太豐富,國民儲備抗個半年應該問題不大。怕就怕半年之後,還沒控制疫情。到時中國不給物質,美元鐵定要崩。
總之戰爭年代,物質為王。
美國拼命放水,托住股市不是問題。美國物質儲備也很豐富,抗三四個月小問題。所以美國的命門在四個月之後。美國物質不足了,中國又不收美元了,美國就得崩。這時候收回台灣,美國還不乖乖聽話。
作者: anakin    時間: 2020-3-16 05:10

堂堂大陰帝國,民主公義既先典範,門庭破落就算,仲要要折墮到有病醫唔起,要國民自生自滅;相反佢地睇唔起既萬惡共產黨,對於染上疫症既國民,不論貧富老幼,救得一個得一個。
邊個國家真正做到以民為本,明眼人一望就知。

https://www.ribao.co.uk/index.ph ... A%E6%88%90%E6%9C%AC
作者: 無神論狂徒    時間: 2020-3-16 06:56

二月班黑護撲出嚟罷工要求封關唔比大陸人落嚟。
家吓歐美火燒屎窟。按人口計爆得勁過老中,唔見黑護撲出嚟要求封機場,唔比紅鬚綠眼入境。
真係十九才子緊會話,隻病經老外轉一轉。病毒優雅咗頂嘞
作者: 神..六    時間: 2020-3-16 09:17

提提大家,別忘歷史,我們要記住這些日子:控訴牠們不公的惡行

0609 鐵錘電鋸無寸鐵
0610 縱火衝擊好和平
0611 死亡恐嚇要應承
0612 死線威脅掉磚頭
0621 稅務大樓玩lift門
0621 警察總部被圍困
0701 暴徒襲擊立法會
0701 暴徒搶手機刪相
0706 暴徒搞油塘宿舍
0713 非法禁錮女商人
0714 沙田警被咬斷指
0715 圍新城市求冷氣
0720 炸藥基地首曝光
0721 司機被毆車被砸
0721 西環無限汽油彈
0721 事先張場之襲擊
0722 破壞議員辦事處
0722 南豐圍毆藍衣男
0724 搞人墓地再屈人
0726 機場屈阿伯打人
0727 偽造軍帽超搞笑
0728 弓弩漒水彈現身
0730 法院圍警車搶犯
0730 政棍議員圍警署
0805 圍紀律部隊宿舍
0813 機埸禁錮世界知
0813 禁錮毆打付國豪
0824 失智毀智慧燈柱
0830 休班警員捱三刀
0831 破壞多區港鐵站
0914 九龍灣推跌掌摑
0915 灣仔圍毆至暈倒
0916 粉嶺黑漆噴男子
0919 元朗診所遭刑毀
0922 元朗暴打眾街坊
0928 金鐘打愛國人士
0929 銅鑼灣拳打腳踢
1001 中漒虎sir歴生死
1003 黃大仙欺負老人
1004 汽油彈襲休班警
1006 深水埗毆打司機
1006 旺角圍毆馬蹄露
1006 旺角男浴血街頭
1007 沙田開車門追打
1011 太子撕文宣遭殃
1013 毆打噴漆旺角女
1027 油麻地襲便衣警
1102 旺角昏迷兼侮辱
1109 將軍澳持續圍毆
1110 向荃灣女士噴漆
1111 馬鞍山活火燒人
1112 血流披面在太和
1113 羅伯慘被磚頭砸
1113 中環戴口罩行私
1114 太和焚車打司機
1117 暗箭難防警遭殃
1130 旺角渠蓋殺良民
1201 街霸曱甴佔沙咀
1201 黃埔藍絲被圍毆
1216 沙田噴黑女士面
1216 搶毀手機於沙田
1216 多區商店被破壞
1216 旺角刑毀交通燈
1220 大埔開鎗拒捕搶犯
1221 元朗/尖沙咀破壞店舖
1222 中環暴亂磚頭鋼傘襲警搶犯搶鎗
1224 搶巴士破壞恐嚇乘客
1224 各商塲破壞設施威脅市民
1224 旺角殺人
1228 上水搶劫毒打路人
0101 摧毀文物匯豐錭獅
0101 上水毒打老伯
0104 深水埗食店放火圖殺民居
0104 上水刑毀店舖,警署放火圖提提大家,別忘歷史,我們要記住這些日子:隨口控訴牠們不公的惡行
作者: 飛毛腿    時間: 2020-3-16 09:27

2月初時班白鬼當睇戲,圍觀中國
最初老中被殺個措手不及,連個敵人係點樣都未知
由於爆發源頭好似係武漢海鮮市場,市場內又有人賣野味
於是慣性就認為禍源於野生動物
班白鬼仲唔贈九你慶, 抵能你死,乜九都食落口吖嗱
但其實冇耐有跟蹤個案發現,最初得知嘅 41單病例中,有 13單病者從未去過海鮮市場
生活軌跡跟海鮮市場染病嘅病者又冇交集
所以乜都瀨落野味度係走歪路
不過老共咩場面未見過,唔會被一葉蔽目嘅

以前講起中立國好似好威咁
人哋外邊打世界大戰打到屍橫遍野,中立國嘅瑞士就好似世外桃源咁
其實你之所以能夠中立,係人哋俾你中立,大家留個緩衝地,唔係因為你有幾大牙力
中立,換句話講可以係冇人理你,冇人幫你

先排話德國攔截運往瑞士嘅 24萬隻口罩
德國佬食過翻尋味, 再次扣留瑞士一批手術手套
德國佬獸性大發,竟然又扣留意大利一批過境存放德國免稅倉嘅 83萬隻口罩
意大利已經半條人命, 咁都搶得落手 ?
意大利發晒茅,外交部長丶駐德大使就去德國外交部嘈
德國佬話誤會啫,我哋放批口罩走啦
點知,批口罩唔見咗嘞,唔知去咗邊度,搵唔返嘞。。。人不要臉,天下無敵
咁都未算,平時太平盛世時,醫護防疫物料唔係咩貴價貨, 正常國家都有一定嘅儲備
奧地利就透過德國去採購,貨到後就暫放德國貨倉,要用先提取
家下防疫物資短缺,奧地利見勢色唔對要提貨運返本國
德國話唔得,我哋已經禁止出口
奧地利當堂跳起,有冇搞卵錯,批貨係我暫存晌你哋貨倉
我要攞返自己嘅嘢,關出口咩事 ?
奧地利經濟部長批評德國佬單邊行動
那邊廂,意大利焦頭爛額,見德國去搶,佢又搶埋一份
搶邊個好呢? 係嘞,瑞士好恰 D
於是將瑞士一批消毒藥水扣起自己用
瑞士係中立國,所以冇加入歐盟,即係冇 friend
畀人左搶右搶,哭訴無門   
作者: 飛毛腿    時間: 2020-3-16 09:31

回復 68# 神..六

你條木嘴食咗乜嘢仙丹?
深夜三點幾鐘上網出 post
朝早九點幾起身再上網
精力過人喎
作者: 維圓阿伯    時間: 2020-3-16 11:56

你老味正人渣
自私自利損市容
公共衛生問題又用開恒印刷機印美金解决
強姦全地球同美國舟共濟
鬼唔望班朴街陷家產
偷雞唔到蝕揸米

作者: manw0ng    時間: 2020-3-19 14:33

[attach]3852[/attach]
黑記
作者: 維圓阿伯    時間: 2020-3-20 10:58

黃竇明得怪物光頭微茵大教授加埋黃徒弟
又出果招
以為趁病仲唔攞你老共命
“科學家”扮政治家正義哥
點知俾人挿到開花
小完人又掹番我冇強姦你,
黃媒抹黑老共已成功
冇事,冇事...........全中國我最愛國
我......啵
阿伯就是看不起這類又食又拎又不認數的黃人
作者: manw0ng    時間: 2020-3-20 11:34

冇証據就亂9up, 一d都唔科學, 只係自稱科學家
作者: vincenttom    時間: 2020-3-20 12:34

旗揚帖友 Vergf 又一篇好文,這篇保证大家睇完會笑逐颜开,而且,這篇和你们各種投资好有关系,不信吗?用 ...
神..六 發表於 2020-3-16 02:45

師兄你好   我睇晒你的文章, 是你幻想出來是嗎? 不過也多謝你  好好睇
作者: vincenttom    時間: 2020-3-20 12:37

2月初時班白鬼當睇戲,圍觀中國
最初老中被殺個措手不及,連個敵人係點樣都未知
由於爆發源頭好似係武漢海 ...
飛毛腿 發表於 2020-3-16 09:27

好耐無上來   又可以睇到飛兄的文章   太過引了  多謝   代用名也出位好笑  原來德國也是超級無奶  可能是民族本性
作者: 神..六    時間: 2020-3-20 22:50

師兄你好   我睇晒你的文章, 是你幻想出來是嗎? 不過也多謝你  好好睇 ...
vincenttom 發表於 2020-3-20 12:34

轉貼來的
作者: 神..六    時間: 2020-3-20 22:50

[youtube]SI0oZULnif0[/youtube]

[youtube]XAKtzHyYwSY[/youtube]
作者: 神..六    時間: 2020-3-20 22:52

https://www.google.com/search?q= ... B%E5%9C%B0%E9%9C%87
作者: 神..六    時間: 2020-3-20 22:55

[attach]3853[/attach]

[attach]3854[/attach]
作者: 神..六    時間: 2020-3-20 23:21

越虹淵

從3月份開始,美國是想妥協的,因為美國國內的疫情快包不住了,而中國,明眼人都知道,已經挺過來了。但是外交部發言人趙立堅的推特,拉高了美國妥協的門檻,就是要美國把疫情的來籠去脈交待清楚的意思。老趙(外交部)抓住了CDC的失誤,出手非常迅速果斷。
       然後美國把醫藥用品的關税降到零之後,再由彭胖子打電話,估計是表示關税問題可以談,只要中國同意大規模援助美國口罩之類。但是劈頭蓋臉被老楊一頓罵,根本沒有給他面子。“停止污名化中國”,是誰在污名化中國?不就是他彭胖子嗎?
      所以這幾天特總惱羞成怒,但這沒用,實際上更加拉高了美國的妥協成本,在這種情況下,除非美國改口交待清楚,中國不可能改口降低條件了。所以這幾天中國開始加大了援助歐盟的力度,歐盟這兩天應該也醒過來了,這是好事啊,相當於白撿的便宜。於是開始試探性的説這個事了,當然,一是對中國幫助的回報,二是提醒美國如果要堵歐盟的嘴,就得向歐洲支付相應的利益了。隨着時間的推移,估計會有更多國家看明白這一點,有實力的還有可能站出來趁火打劫,比如俄羅斯。
      對世界造成這麼大的災難,美國想要安全過關,不出點血是不可能的。
      現在就看美國能不能托住股市了。如果托住了股市,美國就不需要妥協,但是這很難,而且以美國現在的財政狀況,會對美國造成更大的損傷。第二是疫情,沒有中國的幫助,疫情怎麼改善?等着醫藥產業鏈迴歸?到時估計美國屁民都死光了。而且還有低端生活物資的問題,誰都知道,現在全世界都已經停擺,只有中國有低端生活物資大量出貨,如果中國優先供應世界其他地區,唯獨放棄美國,仲麼辦?一兩週還沒事,一兩個月之後,美國人民沒有衞生紙了,學三哥用左手?
       現在仔細回想一下,1月份武漢封城以前,中國自己都對疫情沒有多重視,美國卻從1月22日開始,反覆在世衞組織提起提案。這和SARS時的套路是不是一樣?換句話説,中國決策層對疫情的嚴重性還沒有認知的時候,美國就已經知道了,而且已做好了進攻的準備,第一個撤僑,然後台獨、疆獨、港獨反覆鬧騰。這樣的美國,能是白蓮花?
     回想驚心動魄的這一個多月,可以説是險象環生。俄、伊、巴為什麼傾國以助,就是因為他們知道,如果中國倒下,他們也不可能撐得住,土雞再次反水,可能也有這方面原因,然後三月份中國疫情好轉,土雞也消停了。
     以這個疫病的傳染能力和隱蔽性,中國能夠這麼快就控制住,應該説超過了全世界的思維認知。這是非常重大的失誤,現在不僅沒佔到便宜,自己還吐血內傷,後面很可能還得割肉。所以,這一屆估計是沒辦法連任了,後台的資本家們很可能將他們丟出來背鍋,説不定為了防止他們亂説話,滅口都難説。
      當然,如果説美國就此倒下,那就想太多了。美元的底子還在,還能從全世界收割利益,美國就不會倒。所以,中國也根本沒賣美債。
     三月應該是攻守易勢的轉換,四月才是美國的大劫。
作者: 無神論狂徒    時間: 2020-3-21 03:55

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/2019冠状病毒病疫情

[attach]3855[/attach][attach]3855[/attach]

看著意大利直衝五萬。整個歐洲已過十萬。完全無能力遏止。實在係心都實埋。
呢場瘟疫,第二波衝擊嚟緊香港,好多學生回港。。而英國嘅佛系療法更加係火上加油,拖死埋啲唔想死嘅丌隊友。
但係歐美仍然夠薑唔戴口罩。
作者: 維圓阿伯    時間: 2020-3-21 14:28

睇見各省援楚醫謢安全勝利光勞回鄉
阿伯真的很感動很高興
這才是人性的光輝
路邊社死亡是十分一,三伯儿人是烈士???????????
信耶穌得水牛
你香左是益左你打尖上天堂得永生的死鬼子佬
是永遠不會明的
作者: anakin    時間: 2020-3-22 08:26

傳聞呢個係外交部回應丹麥首相既求助(轉發)

中方高度关注丹麦的疫情形势,当前,丹麦面临着疫情防控的巨大挑战,出现部分防控物资紧张的情况。对此,中方感同身受。(你都有今日)

我们高度赞赏丹方为疫情防控所作出的努力,中方希望丹方与欧盟进一步加强沟通协调,统筹开展联防联控,共同早日战胜疫情,增进欧洲人民健康福祉,维护和促进欧盟内部交往与合作。(要求救搵歐盟,你既事關我鬼事)

中国人民与丹麦人民一直保留着友好的民间交流,(政府之間無野好傾)我们不会忘记在中国疫情防控压力最大的时候丹麦人民给予的宝贵支持与鼓励(唔好以為我會唔記得我落難個陣你既咀臉)

中国人民相信丹麦人民能够战胜疫情,恢复社会秩序。(你食自己啦)
——据说这是中国外交部对丹麦对话求助的答复。

鬧人邊洗講粗口!
作者: 維圓阿伯    時間: 2020-3-22 14:11

君子不念舊惡
做人不必太執著
幫到咪幫囉幫唔到都某辦法
你睇高質人類尾國佬火燒眼眉
個痴線佬總統重日日叫好聽日就會好
印銀紙派銀紙就OK
千錯万錯中共錯
冇眼睇
作者: :masuk    時間: 2020-3-22 17:16

諗諗下,
唔知有冇美国求助和中国回复的外交文件流出来?
呢件相信一定更加引人入胜。
作者: 飛毛腿    時間: 2020-3-22 22:20

傳聞呢個係外交部回應丹麥首相既求助(轉發)

中方高度关注丹麦的疫情形势,当前,丹麦面临着疫情防控的巨 ...
anakin 發表於 2020-3-22 08:26 AM

有人做咗一份清單列出中國對外國疫情嘅回應
老中嘅傳統係你敬我一尺,我敬你一丈
最近成日引用詩經嘅句子 ~ 投我以桃木, 報之以瓊瑤 (即係投桃報李嘅意思)
份名單好長,有盡力幫忙嘅一貫好兄弟
意大利雖然唔算特別好嘅朋友,但華為 5G 上佢唔理老味嘅阻力
一帶一路上,意大利亦無視老味嘅反對,係G7 成員中唯一簽署一帶一路協議嘅G7國家
咁投桃報李又好,千金買馬骨又好,而且有唔少華人晌意大利搵食做生意
所以意大利係值得幫嘅國家

我哋睇下名單最後一忽,特別係最尾三名
老中點樣看待 :

[attach]3857[/attach]
作者: 飛毛腿    時間: 2020-3-22 22:24

諗諗下,
唔知有冇美国求助和中国回复的外交文件流出来?
呢件相信一定更加引人入胜。 ...
:masuk 發表於 2020-3-22 05:16 PM

“中国制造”带毒?耿爽:说这话的人不要戴中国制造的口罩

3月20日,外交部发言人耿爽主持例行记者会。有记者提问,近日,个别西方学者称从中国购买的产品都有新冠病毒。
同时,也有一些关于“中国制造的产品携带病毒,呼吁抵制中国制造”的论调。你对此有何评论?

耿爽回应,疫情发生以来,看到一些人不负责任地散播谣言制造恐慌。我不知道这些人发表荒谬无知、耸人听闻言论的目的是什么,是哗众取宠,还是欺世盗名?

耿爽表示,中国是制造业大国,也是防疫和医疗物资生产和出口大国。当前疫情在全球蔓延,很多国家面临口罩、防护服、呼吸机等防疫物资缺口,
希望得到中国援助或从中国购买。中国在全力抗击本国疫情的同时,克服自身困难,已经并将继续向有需要的国家提供力所能及的帮助,并为他们在华进行商业采购提供便利。
中方负责任的行为得到了国际社会的普遍赞誉。如果有人说“中国制造有毒”,那么请说这种话的人面对新冠肺炎疫情肆虐,不要戴中国制造的口罩,
不要穿中国生产的防护服,不要用中国出口的呼吸机,以免染上病毒。

作者: 飛毛腿    時間: 2020-3-22 23:20

亞洲人唔會抗拒戴口罩
每年呢個時候係日本嘅花粉季節,好多日本人都戴口罩
韓國班邪教佬起初都阿之阿左,唔聽勸告去舉行集會
冇耐大邱市邪教總部所在地揩一鑊勁嘅
班邪教徒先識得死字點寫,邪教阿頭要下跪認錯
中國大陸同鄉港就唔好講,絕大部份人都知道當年沙士嘅殺傷力
個個都搶住去戴口罩
所以亞洲呢邊控制疫情比較順利 D

西方班死鬼戇九九咁,可能幾十年未經歷過咩大疫症,唔知死字點寫
你未瀨過嘢都算嘞,連基本常識都冇,唔知應付呼吸道傳染病最緊要係防護口鼻
最戇九係自己唔戴口罩,仲要敵視人哋戴口罩
有幾耐嘅事吖? 上個月意大利國會議員戴住口罩入議會,畀人插到佢發火掟咪
瑞士又係咁,一個聯邦議員戴口罩,議長要佢除低口罩
佢唔肯除,議長就趕佢出議會

好嘞,一個月後,瑞士想要口罩都冇
自己訂嘅 24萬個口罩俾德國搶走,轉吓頭,德國又搶走佢一批外科用手套
意大利見有得搶,又去搶走瑞士一批消毒水
德國佬搶得性起,連 3M 德國分公司想運俾老味嘅一批口罩都要搶 ~ 唔准出口,老子都唔夠用
陰國佬向法國公司訂咗一批口罩
法國佬知道後,下令口罩廠所有出品要俾政府用,取消陰國佬訂單
班歐洲佬平時就滿口仁義道德扮晒嘢,大難臨頭就原形畢露

老味道都想去搶,不過山長水遠去歐洲明搶就實在難堪
但口罩又唔夠用, 要向老中訂貨,老味面皮厚唔會唔好意思嘅
但老中就梗係耍大極 ~ 得,冇問題,等吓先啦,我哋自己都唔夠用
於是老味就叫班醫護人員: 口罩唔夠用,你哋用頸巾頭巾包住塊面,頂住檔先啦
即係咁 :

[attach]3858[/attach]
作者: 飛毛腿    時間: 2020-3-22 23:30

不過意大利人你俾口罩佢哋都冇用
真係唔知佢哋係唔係無知到咁地步
仲唔係普通平民係咁,而係高官都係咁
一批老中支援意大利嘅醫療物資送到
意大利衛生部一批官員去收貨
睇下佢哋點戴口罩

[attach]3859[/attach]
作者: 維圓阿伯    時間: 2020-3-23 08:42

http://news.wenweipo.com/2020/03/22/IN2003220071.htm
,感動,慼恩 我們都是中國人
作者: 飛毛腿    時間: 2020-3-23 09:18

睇見各省援楚醫謢安全勝利光勞回鄉
阿伯真的很感動很高興
這才是人性的光輝
路邊社死亡是十分一, ...
維圓阿伯 發表於 2020-3-21 02:28 PM

妖獸都市,是非不分,黑白顛倒,指鹿爲馬
人性卑賤,乘人之危,落井下石,毫無職業道德,福街含家產

[attach]3860[/attach]
作者: :masuk    時間: 2020-3-23 13:07

回復 92# 飛毛腿

为咩罢工?
临阵逃兵!
该当何罪?
就地枪毙!
作者: 無神論狂徒    時間: 2020-3-23 20:08

阿伯條片同香港黑護成強烈鮮明對比
作者: vincenttom    時間: 2020-3-23 22:42

真係睇到眼火爆啊,飛兄啲形容詞實在太貼地了。
作者: 神..六    時間: 2020-3-24 02:45

網傳 吾知坚定流
————————
英國首相約翰遜 BJ果然高招,我起初以為英國咁鬼蠢,原來有後著,真是一隻大狐狸:

有居住英國香港人咁講:

英國佬D政治手段,高手到呢........
全世界鬧英國佛系抗炎。
唔封關,唔閂學校,唔停商業運作,用自身抗體抗炎。

重新排序
先同全世界講,用自身抗體抗炎。
嚇到班小粉紅留學生,歐盟居民,以致IS成員,集體逃離英國返老家。咁英國醫療系統即刻最少減輕四五十萬個潛在病例。然後封關!

叫商業機構WFH,用媒體報四圍搶購日用品儲糧,到而家差唔多一個禮拜,所有嘢大致settle,然後即叫學校無限期停課,取消所有GCSE,A level考試。

上星期仲未閂戲院足球演唱會,今個禮拜一刀切!

肉眼感受,全英國實體經濟死過臘肉。條街起碼比平常少咗六成人!

完全用語言藝術,去嚇到你唔敢出街!去嚇走D 潛在病患!呢招高到呢.........完全五体投地!

經濟上,失驚無神突然減半厘息,供樓停三個月,停商業地税,0息六個月,緊急商業貸款!

最勁係QE大約37個billion!好大機會印銀紙派!
其實以英國個GDP去印呢個數,其實係多過美國佬印!

所以BJ呢個癲佬,真真正正以屁股去指揮腦袋!不過係好嗰方面,個首相位,啱啱坐落,功力高到,嘆為觀止!

英國佬不嬲都奸,美國佬唔係個皮。有一重點大家冇留意:英國所有政治人物由武漢爆鑊開始,從來冇亂講野得罪中國,講幽默都冇,唔會好似丹麥光雞咁
作者: 維圓阿伯    時間: 2020-3-24 12:09

姜是老的辣
國家也是如此
大陰蒂是偽君子
你老味是真小人
紅鬚綠眼靠得住
豬乸會上樹

作者: 維圓阿伯    時間: 2020-3-24 12:50

”膠質數“港男港女
自私自利,逃港住家隔離叭叭走
食宵夜食哪叱麵
帶病毐四散就大Q鑊
你地話係冇家教定冇教育
正垃圾
作者: vincenttom    時間: 2020-3-24 18:45

原來英國佬都知佢地国家留學生和華人是冚家鏟冇得搞冇得救,出呢招嚇撚走曬佢哋。英國佬計仔實在太高唔怪得之唔夠佢玩。
作者: 神..六    時間: 2020-3-24 22:53

關於英國約翰遜,一星期前說要搞「群體免疫」,就看到有人質疑其真正目的了。
做過8年倫敦市長幹實事的(可不像床破),搞掂脫歐,按理不應犯如此低級的錯誤。

https://mp.weixin.qq.com/s/Jh8J0x_7bwYt55iNsQEH3w
(只貼一部份)
摘要:約翰遜開口就是讓英國人普遍感染,真是嚇死眾人了。
其實說起來,英國現在的首相約翰遜也是一個了不得的人物。
說他了不得,不是因為媒體怎麼說的,而是基於對過往的觀察。

一方面,約翰遜是個不錯的實幹家。約翰遜以前是倫敦市長,2008年到2016年,在八年市長期間,他是個非常能幹實事的人,很多難解的問題都被他搞定了,而且留下了52%好評,26%反對的頂級認可度。要知道,能在愛刁難的倫敦人中獲得如此評價,這可不是一件容易的事情。

另一方面,約翰遜竟然能夠解決脫歐問題。要知道,搞定脫歐可比贏得大選難多了,因為約翰遜需要搞定歐盟、搞定德國、搞定法國、搞定工黨、搞定北愛地方政府、搞定蘇格蘭地方政府、搞定獨立黨、搞定保守黨內部的反對派。所有這些都必須搞定,才能搞定脫歐。

實際上,當我知道這個人竟然這麼快搞定脫歐危機的時候,絕對是不敢置信的。這真是一個能夠做到常人不可能做到事情的傢伙,絕不簡單,不能被他笑瞇瞇、荒誕不經的外表迷惑。

但隨後,我又反覆想了想,約翰遜其實是真正幹過不少大事、難事的狠人,難道會犯這種如此低級的錯誤嗎?就像普京大帝,不管怎麼評價他,但身經百戰的他大事不含糊,對疫情的預防遏制敏銳度上要比大多數國家好太多。我想,當疫情危機爆發後,能不能防住,其實很大程度上取決於各國的決策者。譬如德國領導人默克爾,當意大利開始往德國輸入病例的時候,其實德國社會很多人要求限制意大利人口進入的,但默克爾選擇了拒絕,她連基本的實事求是都做不到。結果呢?疫情從意大利擴撒到整個歐洲,再從歐洲擴撒到整個世界,默克爾真是人類文明的災星啊;

再譬如俄羅斯領導人普京,東邊連著重災區中國,西邊連著重災區歐洲,但俄羅斯現在情況至少目前還算穩定,為何?就是因為他危機意識強啊,普京很早就封鎖邊境,限制中國人流入,同時嚴密監控當地中國人,從而穩穩地控制住局勢了。

說起來,英國的疫情目前為止,在歐洲還算好的。約翰遜這種人不至於分不清常識,採取所謂低級愚蠢的行動,一個能搞定超難度脫歐危機的決策者不至於不能明白利害。所以,僅僅從這點來看,英國的情況恐怕要比外人想得要複雜一些。

實際上,今天早上就看到一段數據,談到了病毒的防控,數據是這麼說的,病毒對年輕人來說,跟流感差不多(24下0.1%),但對老年人來說,就是災難。然後,又看到一條新聞,約翰遜政府剛剛下令將英國所有養老院隔離四個月,這麼看的話,英國政府也沒那麼佛系。約翰遜有可能是想根據病毒對不同年齡人的危害程度,實行分級措施,即預防了病毒的最大傷害,同時確保經濟不受大的衝擊。當然,我這也是猜想。

但總體而言,通過我對約翰遜本人過往的理解,我認為約翰遜可能沒有外界想得那麼愚昧,相比大多數國家,英國的最終情況應該不會太差。

歡迎光臨 擺 渡 ※ 空 間 (http://seeu.weclub.info/) Powered by Discuz! 7.2